Politik

Vad kan du om sport i Silicon Valley?

49ers & Levi's Stadium #NinersYodel #LevisStadium

Levi’s Stadium i Santa Clara

Sport kanske inte är något man associerar med Silicon Valley, men det betyder inte att det inte finns sport i USA:s och världens IT-mecka.

Basketlaget Golden State Warriors I Oakland strax öster om San Francisco är ett mycket framstående Silicon Valley-lag med en mängder med lokala fans över hela Kalifornien, som vann National basked Associations final mot Cleveland Cavaliers tidigare I år.

En annan sport som är mycket populär här i Silicon Valley är amerikansk fotboll med det professionella laget San Francisco 49ers med sin nybyggda hemmabas i Santa Clara i hjärtat av Silicon Valley. Laget hämtar sitt namn från den amerikanska guldruschen 1949. Matcher på den toppmoderna vit-röda Levi’s Stadium alldeles invid det stora Sant Clara Convention Center brukar skapa gigantiska trafikstockningar av entusiastiska baseballentusiaster.
Laget har totalt vunnit fem superbowls även om det var 11 år sen sist.
Men det finns också sport för barn, som softball for tjejer och europeisk fotboll, AYSO för både killar ock tjejer. Där alla får vara med och spela. AYSO och andra liknande grupper finns i varenda skola och en rutin för amerikanska och USA-svenska föräldrar är att köra sina barn mellan olika tävlingar på helgerna.

Soccer Mom

Det finns t.o..m med ett etablerat begrepp får såna mammor, “soccer moms” som nu är en del av det amerikanska språket.

cyklar

Och bland IT-ingenjörerna då är Ultimate Frisbee väldigt populärt, liksom givetvis cykelåkning på helgen, som jag har skrivit om i flera inlägg här på bloggen. Cykelåkning kommer i två olik former. Den första är motionscykling i stora grupper där alla är klädda som om dom skulle köra i Tour de France, senaste cyklarna, senaste uniformerna, och i stora cykellag som slingrar sig utefter den populära motorvägen Foothill Expressway mellan bergen i Cupertino in till IT-företagen i Palo Alto.

Men lika populärt är också att ta sin Mountain Bike och cykla upp i bergen vid Rancho San Antonio och på andra ställen utefter den sceniska kusten. En mycket populär sysselsättning även under lunchrasten.

Men det finns även startupföretag som har gett sig in på sportområdet. Som Zepp Labs Inc med en hårdvaruprodukt som hjälper idrottsmän inom golf, tennis, och baseball att mäta hur bra deras swing är.
Om man är svensk och vill tävla i sport i USA, vilket visum behöver man? Jo då kan man ansöka om ett P1-visum, som är populärt bland svenska idrottsmän.

För den som inte själv vill sporta kan man utan att ”break a sweat” följa alla de stora amerikanska sporterna från TV soffan, NHL-network visar alla vinterns spännande hockeymatcher, på bet365 kan du följa ishockey live online. Andra sätt man kan ägna sig åt sport på ett någorlunda svettfritt sätt är att spela dator eller tv-spel som rör sport till exempel fifa 16 eller NBA live 2016, där du kan glänsa på planen oavsett din fysiska kondition och uthållighet.

Appropå datorspel har sport nyligen fått en ny dimension, nämligen e-sport, dvs dataspel, och idag kan svenska dataspelare också dom få ett sportvisum, dvs ett P1-visum, till USA för att spela dataspel. kan svenska dataspelare också dom få ett P1-visum till USA för att spela dataspel

Idrotten invaderar dataspelsindustrin, eller kanske det ska vara tvärt om?