Politik

MSB mot Putins hybridkrig, skydd mot propaganda i Internetåldern

Tags:

Pussy Riot - Vladimir Vladimirovich Putin, painted portrait - IMG_2450

Den moderna propagandan utvecklades i Lenins och Stalins Sovjet, Hitlers Tyskland och Maos Kina och fokuserades mycket på det då nya mediet radion. De nya diktatorerna var mest fokuserade på att kontrollera sina egna befolkningar, men både Stalin och Hitler lyckades skaffa sig ett betydande inflytande i Storbritannien.

Speciellt i USA har vi sett olika extremistgrupper som har salufört allehanda konspirationsteorier på Webben. Hack i häl med dom grupperna kommer Daesh med sin mycket sofistikerade YouTube och Webbaserade propaganda.

Och nu har Vladimir Putin gjort propaganda på webben till en viktig del av sitt hybridkrig. Något som bl.a. har lett Estland till att lansera sin egen intressanta ryskspråkiga tevekanal för landets ryskspråkiga befolkning. Som jag själv brukar titta på när jag har tid. Speciellt då den charmiga pratshowen ТВой вечер med Анна Сапроненко och Андрей Титов. En ryskspråkig version av svenska TVs Go’kväll.

Att den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB nu också startar ett initiativ för att kartlägga och motverka propaganda-delen av Vladimir Putins hybridkrig är kommer inte en dag för tidigt.

Josefin Sköld och Mattias Carlsson skriver i DN: Hemlig grupp ska möta ryskt informationskrig

En ”stor grupp” språkkunniga specialister på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på Fleminggatan i Stockholm söker dagligen efter pågående informations- och påverkanskampanjer riktade mot Sverige.

Chefen för enheten, Mikael Tofvesson, vill inte gå in på hur många de är, vilka kompetenser de har eller hur de jobbar.

– Då kommer andra länder att kunna värdera vår förmåga, säger han.

Men verksamheten är prioriterad, poängterar Mikael Tofvesson. Myndigheten har skurit ned på andra områden för att klara det nya uppdraget de fått av riksdag och regering. Just nu utvecklas verksamheter inom två områden: att identifiera och att motverka hot.

– Vi har börjat samarbeta med andra myndigheter som har förmåga att upptäcka den här typen av aktivitet, som Försvarsmakten, Säpo och polisen, säger Mikael Tofvesson.

En inte oviktig del av Putins propaganda utgörs av svenska bloggare som i en ständig ström för ut Putins meddelanden, främst om Ukraina, Krim, nedskjutningen av MH 17 och kriget i Syrien. Men också om Ryssland, Sverige och givetvis USA.

Nu vet vi från amerikansk politisk tv-baserad reklam inför presidentval att det behövs en enorm mängd propaganda för att få ett genomslag. Men vi vet också att med tillräcklig volym så kan man faktiskt påverka nog med människor för att få opinionen att svänga. Den republikanska propagandaoffensiven mot president Obama, om att han inte var född i USA och därför måste avgå som amerikansk president är ett paradexempel på politisk propaganda. Kampanjen startades av Orly Taitz, en Israelisk tandläkare i USA som ville hämnas på Obama för vad hon ansåg var hans pro-palestinska åsikter,

Trots den helt vansinniga premissen så fick kampanjen ett stort genomslag i amerikanska medier och tvingade till slut Vita Huset att producera presidentens födelseattest från Hawaii. Först då tystnade attackerna.

Putins hybridkrig fungerar på samma sätt men en trumeld främst mot Ukraina som om den får förbli obesvarad kan komma att få ett politiskt genomslag. Men även mot den svenska beredskapen och allt annat som står i vägen för Putins storryska drömmar i vårt närområde.

Och precis som radion gjorde en ny generation politiker som Hitler, Roosevelt och Churchill möjliga, tre helt olika människor som alla insåg radions revolutionerade möjligheter, så häller samma sak med webben. Vilket är varför Kina har sin stora brandvägg och Putin sitt hybridkrig.

Och varför det är viktigt att MSB nu också ger sig in i spelet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Ryssland

4 thoughts on “MSB mot Putins hybridkrig, skydd mot propaganda i Internetåldern

 1. Johnny

  Nu censurerar Lennart även artiklar av Counter Punch, otroligt. Hur tror du att du skall kunna förstå vad som är sant när du förnekar alla källor utom New York Times som är en central propaganda kanal för USAs regering?

  DN är inte trovärdiga överhuvudtaget. Ryssland är en betydligt trovärdigare demokrati än USA. Presidenten väljs i fria val och stöds av 89% av befolkningen. USA är en oligarki där pengar och marknadsföring i media avgör vilka som blir valbara och slutligen väljs. 90% av media i USA kontrolleras av fem bolag, absolut ingen fri press där. Washington är en korrumperad stad. Det politiska systemet i USA måste kollapsa och helt förstöras för att ett nytt bättre och trovärdigt system skall återuppstå. Sovjet har kollapsat och ett nytt Ryssland har fötts som har en utomordentligt duglig ledning därför starkt stöd av folket. Putin vill ha en värld med fria och självständiga nationalstater som följer internationell lag, utan lag som alla följer ingen ordning, ingen säkerhet för någon. Putin är mycket klar och tydlig.

 2. roger

  Ryssland:
  Tveklöst är det så att Ryssland försöker tillse oss information, inte nödvändigtvis osann, som gynnar deras politiska intressen!

  Sverige:
  DN skriver som sagt då “Ett hemligt antal tjänstemän på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bygger just nu upp den första delen av ett nytt svenskt försvar mot informationskrig”, vilket betyder att Sverige ämnar göra detsamma – anpassa och bemöta information på ett sätt som inte missgynnar Sverige politiskt gentemot andra länder.

  USA:
  En tanke som uppstår av ovan rader: Är det inte naivt att tro att inte även världens mäktigaste nation (vilka dessutom nyligen avslöjats avlyssna i princip hela världen) har ett ganska avancerat program kring detta?

  De ägnar ju sig tom. åt avancerat uttänkt propaganda i sina inrikes presidentval, så allt annat än att USA har ett dödshemligt avancerat globalt informationskrigsprogram vore givetvis mycket märkligt, frågan är hur ett sådant ser ut? Skall man ge sig ut och tycka till om världspolitiken bör man kanske ställa sig denna frågan? Är man själv påverkad? Är min källa påverkad?

  Jag tror man skall vara väldigt försiktig med att vara tvärsäker på sin sak oavsett på vilken sida man står.

  1. Lennart

   roger: en bra kommentar och en viktig fråga. Om vi går tillbaks till början på Andra Världskriget så sysslade både Tyskland och England åt propaganda. Churchill ansåg att propaganda var oerhört viktig för att få engelsmän och kvinnor att ställa upp för kriget https://en.wikipedia.org/wiki/British_propaganda_during_World_War_II Och om di tittar på Hitchcocks Foreign Correspondent så ser du hur den slutar med en ev de mest ringande appeller för motstånd mot Hitler.

   Hitler använde sig av Leni Riefenstahl som gjorde den uppmärksammade propagandafilmen https://en.wikipedia.org/wiki/Triumph_of_the_Will följd av Olympia.

   Propaganda som propaganda kan man med viss rätt säga. Dom är lika goda kålsupare båda två. Ändå tror jag att den som skulle säga det idag skulle möta rätt stort motstånd. Liksom den som hyllade Sergei Eisensteins Battleship Potemkin.

   Putins propaganda består bl.a. om utplanterade lögner om Sveriges försvarsminister, som DN just har rapporterat. Så Putins propaganda är något helt nytt, och dagens Ryssland är inte en demokrati. Något som USA faktiskt är.

 3. Johnny

  Folk har helt enkelt förlorat förtroendet för alla korrumperande politiker och media som ljuger folket rakt upp i ansiktet om allting utom sportresultaten och TV programmen. Politiker och media ljuger, mörkar, vinklar om ex invandringens konsekvenser, att den är lönsam, berikande, nödvändig. Ljuger om klimatförändringar och delar ut Nobel Pris till de ledande lögnarna. Störtar demokratiskt valda regeringar och skyller på Ryssland. Det är klart att ingen litar på dem. Nu skall NATO jaga bloggare i Sverige, de är ju för f-n sinnessjuka nazister och bolsjeviker hela gänget och kommer att bestraffas stenhårt när vi har krossat dagens korrupta oligarki.

  Bolsjevik media med DN och SVT som är totala kulturmarxister som bedriver propaganda dygnet runt och har inte ens kommentarsfält längre är jättesura på alla fria oberoende media som Avpixlat, Fria Tider, Flashback och andra seriösa media som inte vill lura folket och förstöra Sverige. Etablerade partier och media är slut i Sverige, de har ljugit en gång för mycket. Folket kommer att krossa makten!

Comments are closed.