Politik

Syrien: Assads och Putins etniska rensning får en svallvåg av Sunnimuslimer att fly till EU

Assad crimes continue. A family is displaced to Qaa in Lebanon from Syria. Lost lives and childhoods.

President Obama vägrar fortfarande att blanda sig i Syrienkrisen och vill inte ens acceptera mer än tio tusen flyktingar till USA. Dock först efter det att dom har genomgått en säkerhetskontroll som kan ta upp till två år.

Putin har på det sättet fått ett de fakto Carte Blanche att bomba vägen för Assad-regimen att återta de Sunnimuslimska områden som har fallit till oppositionen. Resultatet, som Kareem Fahim och Maher Samaan beskriver i New York Times, är uppemot tio tusen flyktingar per dag som nu väller in i Grekland på väg mot Tyskland och Sverige. En störtflod som om den håller i sig skulle kunna komma att ge EU 3,6 miljoner nya flyktingar under 2016. Hur stor del av det antalet som skulle söka sig till Sverige är givetvis svårt att gissa, men närmare en miljon är inte en omöjlighet längre: Det är i alla fall de siffror som svenska myndigheter bör planera för. Violence in Syria Spurs a Huge Surge in Civilian Flight

A tenuous truce in the Syrian countryside north of the city of Homs was shattered this month when Russian warplanes attacked the village of Ter Ma’aleh, killing at least a dozen people and sending most of the residents into hurried exile.

The assault on the village was part of a wider escalation of violence across the country that has displaced tens of thousands of people in just weeks and led relief workers to warn that Syria is facing one of its most serious humanitarian crises of the civil war.

The intensity of the fighting, they say, is fueling increased desperation as a growing number of Syrians are fleeing to neighboring countries and, especially, to Europe. More than 9,000 migrants a day crossed into Greece last week, according to the International Organization for Migration, the most since the beginning of the year.
….
The influx has overwhelmed the authorities in Greece and the northern European countries where most asylum seekers aim to settle. The leaders of those countries moved late Sunday to deal with the increasing flow of tens of thousands of people escaping the war in Syria and elsewhere. European Union leaders in Brussels agreed to establish reception centers in Greece and along the so-called Balkan route in Europe to process and hold up to 100,000 asylum seekers.

Läger för 100 000 flyktingar är inte längre tillräckligt. Nu gäller det att planera för miljoner flyktingar under 2016.

Den förträfflige Jimmy Carter, nu döende i en hjärntumör, har skrivit en bra men tyvärr helt orealistisk artikel i New York Times om hur USA skulle kunna samarbeta med Assad-regimen och Putin för att få stopp på kriget

Artikeln är av intresse även för dom som ser den som hopplöst orealistisk därför att Carter faktiskt har träffat Assad vid ett flertal tillfällen han känner honom så gott som någon västerlänning.

Där Carter har fel är först att inte innesluta EU bland de fem länder som han anser bör samarbeta för att få stopp på kriget, nämligen USA, Ryssland, Iran, Turkiet and Saudi Arabien. Och sen att inte förstå att en koalitionsregering mellan Mellanösterns mest brutale diktator och Sunnimuslimerna är en total omöjlighet. Assad kommer aldrig att ge upp sin hemliga polis som styr allt som sker i Syrien. Och i det beslutet så kommer Assad att få stöd av både Putin och Iran, för fria val är ett hot mot både Ryssland och Iran som betraktar fria val som regimförändring, som öppnar dörrarna för deras egna regimers fall.

Så en koalitionsregering är uteslutet.

Kriget måste tyvärr ha sin gång och flyktingvågen kommer att fortsätta i flera år till. Och späs på av flyktingar från Turkiet, Iran, Egypten, Kenya och stora delar av Afrika.

När det amerikanska inbördeskriget bröt ut trodde alla att det skulle vara över till Jul. Men gamle general Winfield Scott, Nordstaternas ÖB, som visste vad krig var, svarade att det kommer att ta år och kosta oräkneliga liv. Ingen trodde gen gamle generalen.

Men det som tror att dagens flyktingkris kommer att vara över vid Jul bör minnas general Winfield Scott. Själv skulle jag gissa att flyktingkatastrofen kommer att pågå i minst ett decennium och tvinga miljoner människor från Mellanöstern men också från Centralasien och Afrika på flykt till EU.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien

16 thoughts on “Syrien: Assads och Putins etniska rensning får en svallvåg av Sunnimuslimer att fly till EU

 1. Christer W

  När det gäller syrien och daesh, så är det många som inte inser att rörelsen hade sin start i syrien och i al raqqa, alltså inte irak.
  Ett av skälen till detta förhållande är och var regimens taktik att alltid använda sig av klanerna, religionernas och nationaliteternas särintressen. Det klassiska greppet härska och söndra.
  När då den arabiska våren drog i gång i tunisien så såg dessa särintressen i syrien det som ett medel för sin sak och inte det gemensamma. Intressant nog,två länder med diametralt motsatta styrelseskick som insåg vart det var på väg var väldigt snabba med reformer som skulle lätta på trycket, algeriet och marocko, det gav resultat som gör att makten i dessa länder sitter fortfarande i orubbat bo och till och med i viss mån neutraliserat militanta krafter.
  Att daesh fick sådan snabb expansion i irak hänger samman med det konstanta kaoset efter bush och att många minoritetsgrupper tog då för sig när saddam hade sopats bort från makten.
  De tog för sig på arabernas (sunnis) bekostnad. Även shiiter kan vara araber men i irak är de inte så sällan från någon annan minoritet
  Med daesh kraft återtog många sunnis det de blev av med efter saddam och sen tog de mer därtill.
  Det är ett av skälen daesh är i det närmaste ohotade i stora delar av eufrats och tigris dalgångar.
  För många av dem som är flyktingar flyr inte bara från assad, utan de flyr från daesh i minst lika stor omfattning. Inte så sällan har de under de år som nu gott förlorat alla sin tillgångar, både som beslag, stöld och fått muta sig ut ur ett rättslös samhälle.

  1. Lennart

   Christer, bra skrivit och mycket bra om vad som har har orsakat flyktingkatastrofen. Vill bara tillägga en sak och det är att Assaddiktarurten också den är djupt hatad av alawiterna i Syrien. Allt som behövs är ett oförsiktigt ord och du försvinner i ett av hans tortyrfängelser.

 2. Christer W

  Johnny, det mest intressanta med dig är att du ständigt låter som en moskvatrogen kommunist.
  Putin är en yngre brezhnevkopia som du beundra, vilket är märkligt med tanke på alla din “marxsistutbrott.

  1. Lennart

   Christer W, Jag tror att Johnny är rätt typisk av gamla vänstermänniskor som nu har funnit en ny idol långt till höger.

   1. Johnny

    Hahaha, vänstermänniska! Jag har aldrig varit vänster i hela mitt liv, inte höger heller för den delen. Jag är bara för sanning och rättvisa, lag och ordning, fred, frihet och välstånd. Vänster och höger är maktens sätt att söndra och härska.

    Det skall erkännas att jag inte är så naiv att jag ensidigt köpa New York Times och övriga västmedias demonisering av Assad och helt bortser från USAs olagliga agerande där sedan 1950-talet med CIA blackops, oranga revolutioner, uppvigling, demonstrationer, beskjutning av demonstranter, falska anklagelser, mega propaganda, false flag gasattack, etc, etc, etc. Jag är definitivt ingen blodtörstig ziocon som stödjer olaglig terrorverksamhet för att avsätta lagliga regeringar i andra länder som USA nyligen gjort i Ukraina och nu försöker med i Syrien. Det bara skapar mer död och lidande och därför är jag emot det.

  2. Johnny

   Jag är ingen kommunist och inte särskilt Moskva trogen heller. Las Palmas är skönare. Putin är Putin och är en helt unik ledare som lyckats rädda sin nation från sönderfall och undergång, ökat BNP 11 gånger och bevarat Rysslands självständighet trots ständig underminering av lömska stormakter. Han har en klar vision om Ryssland och världen. En värld med självständiga nationalstater som följer internationell lag och inte tvingas underkasta sig USAs vilja. Samarbete om utveckling i stället för dominans och underkastelse. De flesta länder med 2/3 av världens befolkning finner visionen attraktiv speciellt när världen nu har sett USAs vision praktiseras sedan 2001 med krig, kaos, död, lidande, fattigdom och elände för alla, utom bankirer och vapenförsäljare. Även många amerikaner finner Putins vision för världen attraktiv, de som är trötta på att betala blod och pengar för alla meningslösa krig, som vill bygga upp amerika till ett bra land igen i stället för att förstöra andra länder. “Make America Great Again.”

   Putins vision är den enda möjliga om fred, frihet och välstånd skall uppnås på jorden. En vision som alla länder är välkommen att deltaga i, en win-win för alla utom möjligen bankirer och vapenförsäljare. Är det någon som har en bättre vision?

 3. Johnny

  Det är det syriska folket som skall bestämma vem de vill ha som president och inte USA, EU eller Lennart. Det är olagligt att sponsra terrorister med vapen, pengar, förnödenheter för att bedriva krig och störta ett lands lagliga regering som USA gör i Syrien. Ryssland tillhandahåller militär hjälp på uppdrag av den lagliga regeringen i Syrien. Internationell lag måste följas som Ryssland gör annars blir det kaos när USA struntar i lagen och gör som man vill.

  Sedan har CIA genomfört mängder av false flags i Syrien som man anklagat den Syriska regeringen för sedan 1950- talet, så innan vi köper all USA propaganda och demonisering okritiskt bör vi försökja förstå vem som gjort vad.

  Oavsett om Assad är en massmördare som Bush och Obama eller en gudomlig ängel som Putin så är det det syriska folket som skall bestämma vem de vill ha som president inte USA eller Lennart och nu är val utlovat efter kriget är vunnet. Det är väl alldeles utmärkt!

 4. Bosse

  Lennart: Japp jag mailar om jag kommer neråt västkusten.

  Visst finns det en del ickeDaesh-styrkor som är emot Assad men de är tyvärr en liten minoritet och kommer inte att ha något att sätta emot Daesh-styrkorna när det kommer till en kamp om makten.

  “Under Andra världskriget var de allierade väldigt tydliga med att man inte under några som helst omständigheter skulle förhandla med Hitler. Vi bör lära oss av det.”
  Och om Assad kan jämföras med Hitler så kan Daesh-styrkorna i kanske än högre grad jämföras med nämnde man och hans nazister. Att förhandla med jihadister ser jag som uteslutet. De har inga som helst planer på några kompromisser utan allt och alla som inte lägger sig platt för deras ideologi anser de sig ha rätt att tortera, våldta och avrätta på de mest brutala sätt. Som jag ser det är en fred i Syrien omöjlig så länge som de har den maktposition som de har nu.

  1. Lennart

   Bosse, håller med dig om både Daesh och Assad. Inga extremistgrupper har någon plats i framtidens Syrien. Det skulle onekligen vara intressant att prata med några CIA-analytiker, jag har träffat några under åren och de har alla varit mycket kunniga, om hur Obama kunde få så fel om Mellanöstern så att han kunde tro att USA kunde strunta i området och göra en “pivot” till Kina och Asien. Mellanöstern med angränsande områden är ju som det nu verkar betydligt farligare för USA och EU än Kina.

 5. Bosse

  Hmm jag är nog lite inne på rogers linje här. För vad tjänar det till att putta bort Assad om det enda som händer är att de som tar över makten är minst lika stora förtryckare och därtill också betydligt farligare för omvärlden än vad Assad är? För jag har svårt att se hur några andra än de islamistiska fundamentalisterna ska kunna komma i besittning av makten när den enda oppositionen av betydelse är just jihadister (IS, al-Nusra, al-Qaida m.fl). Men visst, är det någon som har ett genomförbart recept på hur världen kan få till ett stabilt Syrien “post-Assad” utan att bjuda in jihadisterna till makten så är jag idel öra.

  Just att lyssna på vad andra har att säga är vi numera, nästan utan undantag, riktigt dåliga på. Självfixeringen har ökat otroligt på senare år och det märks inte bara när det gäller politiker och andra makthavare utan också vid vanliga diskussioner mellan mer “vanligt folk” som de vi har här.

  Man kör sin egen linje vidare utan att ens fundera på om det ändå inte ligger något i motpartens argument och jag själv är säkert en lika stor syndare när det gäller detta som alla andra.

  1. Lennart

   Bosse, först av allt, kom ihåg att mejla mig om du har vägarna förbi Falkenberg i helgen eller nästa vecka eller nästa helg.
   Sen vad beträffar Syrien. Det finns ett antal dimensioner på kriget och på situationen i hela Mellanöstern. Ett handlar om vilken faktion som ska ha makten. Men lila viktigt är om det på sikt ska bli demokrati eller fortsatt diktatur. Om USA och EU accepterar fortsatt diktatur för framtidens
   Mellanöstern så kommer det att ge diktaturer över hela världen vind i seglen.

   Vi kan inte förhandla med blodiga diktaturer som Assad-regimen utan att sända ett meddelande att diktatur är helt OK vad oss beträffar.
   Fred är bättre än krig men inte bättre än en diktatur som Assad-regimen.

   Och faktum är att det finns en hel del anti-Assad styrkor som inte alls är för Daesh, nämigen dom som får pansarvärnsraketer från CIA. Och som använder dom mot Assads pansar.

   Under Andra världskriget var de allierade väldigt tydliga med att man inte under några som helst omständigheter skulle förhandla med Hitler. Vi bör lära oss av det.

 6. roger

  Hmm mja, fan vet, skall flyktingströmmen någon gång sluta måste även stora delar av Syrien vara under säker kontroll av endera sida.

  USAs strategi, att pytsa in random vapen till random stridande, verkar ju snarare ha syftet att hålla i gång kriget genom att ge de underlägsna chansen att föra ett gerillakrig?

  Närmsta vägen till fred, som det ser ut nu, är att låta Assad vinna. För att snabba på detta kan USA ansluta sig eller åtminstone sluta underblåsa det genom att kasta in vapen i regionen.

  Den alternativa vägen finns inte längre, den som kanske hade varit den bästa, USA borde verkligen satsat på att störta Assad och hans arméer på allvar från början – inte mesa på med lite vapen till rebeller.
  Nu är som sagt detta alternativ inte längre aktuellt då Ryssland tydligt ställt sig hos Assad och ingen vill se ett världskrig.

  Sedan undrar jag om han egentligen varit så jävlig den där Assad?
  “carter”:“Before the revolution began in March 2011, Syria set a good example of harmonious relations among its many different ethnic and religious groups, including Arabs, Kurds, Greeks, Armenians and Assyrians who were Christians, Jews, Sunnis, Alawites and Shiites. The Assad family had ruled the country since 1970, and was very proud of this relative harmony among these diverse groups.”
  Assads regim var i ett regionalt perspektiv inte så j-a pjåkigt.

 7. Björn Nilsson

  Etnisk rensning? De är ju araber nästan allihop, utom en del turkmener (tror jag det var) som flydde från Ryssland under tsartiden till det ottomanska imperiet och fick bo i Syrien! Sunni, shia, druz, alawit, alevit, kristen (av diverse olika riktningar), det är ju samma folk. Religin är inte samma som etnicitet. Men om det är några som råkat illa ut på grund av sunnitiska extremister, påhejat av Lennart antar jag, så är det de kristna. Om världens Lennartar får styra så är de kristna snart historia i större delen av den religionens gamla kärnområde. Härligt va? Men låt oss hoppas att Syriens i huvudsak sunnitiska armé kan fortsätta att stå emot de religiösa galningarna.

 8. Johnny

  Du läser för mycket New York Times propaganda utan eftertanke som vanligt. Du är förblindat av något slags Assad och Putin hat och förbiser alla relevanta fakta. Läser du aldrig några trovärdiga oberoende media som inte kontrolleras av oligarkin?

  Det är väl sannolikt att de som flyr nu är terrorister och sunnimuslimer från ISIS, Al-queda, Al-nusra, etc eftersom det är dem som ryskt flyg bombar och den lagliga regeringens arme skjuter. Ryssland bedriver ett lagligt krig på uppdrag av den lagliga regeringen i Syrien. USA bedriver ett olagligt krig genom att sponsra terroristgrupper i Syrien som skall störta den lagliga regeringen i Syrien för att tillsätta en USA vänlig vasallregim. Precis som USA gjort i Ukraina. Om oppositionen använder våld så är de terrorister och skall skjutas. Assad har väl gått med på nyval efter kriget, val nr två. Vad mer vill ni blodtörstiga krigsförbrytande amerikanska neocons ha egentligen? Det blir ett demokratiskt val i Syrien efter kriget räcker inte det?

  Putin borde ta alla olagligen krigförande regeringar i örat, inkl USA, Israel, Turkiet, Saydarabien, Oman, Förenade Arabemiraten, etc och släpa dem till domstolen i Haag för krigsbrott, så att rättvisa nås och lagar upprätthålls.

  1. Lennart

   Johnny, du är tillbaks, du har inte flutit ut till havs som många hade hoppats, jag menar fruktat. Hur går det i stormen?

   1. Johnny

    Det spöregnade ett par timmar per kväll tre dagar på raken. Det räckte för att det skulle svämma över här och där i Las Palmas.

    Självklart skulle jag aldrig flyta iväg någonstans eftersom jag är universums hopp. Du måste där emot skärpa dig och inte framstå som en lättlurad dumskalle som går på alla media lögner var enda gång, det är knappast progressivt även om typiskt för extremvänstern.

Comments are closed.