Politik

De nya mediernas tidsålder är redan här: Poesi För Fiskar, Kickstarter, PewDiePie

I den nymediala globaliserade världen kan svenskar resa till USA på svåråtkomliga sportvisum för att spela datorspel, och när en svensk mediasensation bjuds in till USA och Steven Colberts Late Night Show så är det den för de flesta svenskar helt obekante PewDie Pie som har blivit mångmiljonär på att kommentera dataspel på YouTube.

Och när ett svenskt filmkollektiv tänker spela in en ny film med titeln Den Blomstertid Nu Kommer så använder man den amerikanska gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter och får mer pengar än man hade drömt om.

Sebastian Folcker skriver i DN: Svensk långfilmsidé gör succé på Kickstarter

Filmkollektivet Crazy Pictures slog igenom på nätet med kortfilmsserien ”Poesi för fiskar” och novellfilmen ”Den blå mannen”. Nu är det dags för nästa steg när de inleder arbetet på deras första långfilm, thrillern ”Den blomstertid nu kommer”. För att kunna finansiera filmen startade de en insamling på Kickstarter och efter knappt ett dygn var det första målet på 300.000 kronor i hamn.

– Det känns lite otippat, men roligt. Det bekräftar att folk har ett intresse för långfilm i Sverige och är beredda att betala för att se på film, säger Olle Tholén, en av medlemmarna i filmkollektivet

Det här är den nya medievärlden där en 36-årig brittisk hemmapappa kan starta Brown Moses, en blogg om kriget i Syrien som får beröm av västerländska underrättelseorganisationer och svenska tonårstjejer får hundratusentals följare på sina modebloggar.

Det är en värld där en spelfilm kan spelas in på en iPhone och svenska myndigheter tvingas mobilisera mot Vladimir Putins mediekrig. Och där Bernie Sanders en helt osannolik amerikansk socialdemokrat, kan samla in miljoner från unga entusiaster genom gräsrotsfinansiering.

Välkommen till de nya mediernas tidsålder där allt är nytt och ingen längre ens kan gissa på hur framtiden kommer att se ut.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Film