Politik

Pentagons rekryteringsproblem gör världen osäkrare och Ryssland, Kina och Iran mer aggressiva

afghanistan

Ända sen Andra Världskriget så har Europa, Mellanöstern och världen i övrigt tagit för givet att om och när det behövs så kommer USA att kunna skicka hundratusentals om inte miljoner amerikanska soldater i fält. Men dagens unga amerikaner är inte längre intresserade av att dö för sitt land. Och Pentagon får allt svårare att rekrytera solader. Glöm nordstaterna och dagens universitetsutbildade tonåringar. Idag är det fattiga out bildade sydstatsungdomar som Pentagon fokuserar sig på. Men inte ens bland dessa har man någon framgång.

Economist skriver: Who will fight the next war? .Failures in Iraq and Afghanistan have widened the gulf between most Americans and the armed forces

In a society given to ostentatious public obeisance to the services—during National Military Appreciation Month, on Military Spouse Day and on countless other such public holidays and occasions—the figures that support this claim are astonishing. In the financial year that ended on September 30th America’s four armed services—army, navy, air force and marines—aimed to recruit 177,000 people, mainly from among the 21m Americans aged 17-21. Yet all struggled, and the army, which accounted for nearly half that target, made its number, at great cost and the eleventh hour, only by cannibalising its store of recruits for the current year. It failed by 2,000 to meet its target of 17,300 recruits for the army reserve, which is becoming more important to national security as the full-time army shrinks from a recent peak of 566,000 to a projected 440,000 by 2019—its lowest level since the second world war. “I find it remarkable,” says the commander of army recruiting, Major-General Jeffrey Snow. “That we have been in two protracted land campaigns and we have an American public that thinks very highly of the military, yet the vast majority has lost touch with it. Less than 1% of Americans are willing and able to serve.”

That is part of a longstanding trend: a growing disconnect between American society and the armed forces that claim to represent it, which has many causes, starting with the ending of the draft in 1973. Ever since, military experience has been steadily fading from American life. In 1990, 40% of young Americans had at least one parent who had served in the forces; by 2014, only 16% had, and the measure continues to fall. Among American leaders, the decline is similarly pronounced. In 1981, 64% of congressmen were veterans; now around 18% are.

Det här är ett problem som både Putin, Kina, Iran och andra ledare och länder som är mindre vänligt inställda till USA har uppmärksammat. Och som kan hjälpa till att förklara varför USA ni de fakto har retirerat från Mellanöstern.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Pentagons rekryteringsproblem gör världen osäkrare och Ryssland, Kina och Iran mer aggressiva

 1. H2

  Självklart vill få riskera sitt liv om man inte tvingas. Inte ens min religösa mor ville ge upp – trots att hon enligt egen övertygelse skulle få det bättre efter döden. Det är väl bara Ryssland och religösa fanatiska grupper som inte har brist på frivilliga i neutrala uniformer?

  1. Lennart

   H2: absolut inte, men så var det inte alltid. Fram till inte alltför länge sen så accepterade många unga att det var något de måste göra om myndigheterna kallade. I en grav inte långt från min villa i Silicon Valley vilar en kille kring de 30 som var klasskamrat till min yngste son. Han var patriotisk, tog värvning och sköts ihjäl i Irak. Helt i onödan. Ett mycket tragiskt fall. Jag har just tittat på SvTs program om första världskriget och den roll som arkebuseringar spelade för att tvinga soldaterna att inte vägra att “gå över toppen”.

 2. Johnny

  Lennart har äntligen prickat rätt efter femtioelvatusen inlägg så ramlade tioöringen äntligen ner! När ingen har lust att dö för Obama eller Putin eller någon annan då tar krigen slut och det vill inte massmördarna. Ingen jag har snackat med här i Las Palmas har lust att dö för Obama eller NATO även om de får bra betalt.

 3. Christer W

  Till slut återstår endast värnplikt. Det gäller nog snart hela västvärlden.

  Det är nog också bara en tidsfråga för svenska försvaret, de där stridspittarna som snor värvning är egentligen inte tillräckligt begåvade i förhållande till sin egen åldersgrupp.
  Att återgå till värnplikt är för politiker och armen att erkänna att de hade fel och att de sköt sig i foten, och det gör ont.

  1. Lennart

   Christer, på besök i Wäxjö förra helgen så hade krigsmakten en rekryteringskampanj. Har sett såna vid tidigare besök också.

Comments are closed.