Politik

En sprakande Claude Monet-målning på stranden i Falkenberg

falkenbergstranden

Halmstadgruppen? Foto USABloggen30/10/2015.

Inte långt från där jag nu vistas huserade Hamlstadgruppen i mitten på förra seklet. En mycket intressant grupp konstnärer med namn som Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén.

Trots att gruppen kom senare än Impressionisterna så målade dom ofta den halländska kusten. Och jag föreställer att om någon av dom hade gjort mig sällskap ner till kusten igår så hade resultatet blivit en av de här två tavlorna. Som givetvis är fotografier tagna med min lilla Sony Cybershot.

falkenbergstranden2

Min farfar kom från Halland, mer precis från Vinterhylte men någon koppling till de här konstnärerna hade han tyvärr inte.

Jag har besökt Hallands konstmuseum två ggr och blivit lika imponerad båda gångerna.
Rekommenderas verkligen. En sam dom borde göra är att visa kopplingarna från Halmstadgruppen till de olika kontinentala målare som inspirerade dom. Som det nu är är museet utmärkt, men det skulle kunna bli så mycket mer om de hade klickbara skärmar där man kunde klicka runt och inte bara deras egna målningar utan också deras läromästare.

Och kanske också scener som den här som visar hur dramatisk den halländska kusten kan se ut.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Konst