Politik

New York Times om flyktingkatastrofen som kan bli mycket större, tack vare den moderna mobilteknologin

Hungerstreik der Flüchtlinge am Brandenburger Tor in Berlin

Flyktingkatastrofen handlar inte bara om desperata människor från Mellanöstern, Afrika och Centralasien som vill ta sig till EU och ett bättre liv. Den består också av sociala nätverk och den senaste mobilteknologi,n med vilken flyktingar och blivande flyktingar kan hålla koll på vilka router som är de säkraste, vilka transportmedel man ska ta och som ens kompisar kan rekommendera, vad allt kostar, var man växlar valuta, och vilka länder som är mest villiga att ta emot nya flyktingar. Man använder Facebook, Google Maps och mobila appar som WhatsApp för att ta sig från Grekland genom EU till Tyskland och Sverige, vilket betyder att man kan strunta i flyktingsmugglarna, utom för resan över havet från Turkiet till Grekland. Navigationen klarar man idag på egen hand. Precis som vilka turister som helst.

Rob Price skriver Business Insider: Google Maps is putting Europe’s human-traffickers out of business

Unlike previous crises, however, refugees aren’t making the journey blind. Smartphones are ubiquitous among the crowds, aid workers say — empowering migrants to make smarter decisions and transforming the way that aid is delivered to them.

Srba Jovanovic, an aid worker for a coalition of charities in Serbia called Refugee Aid Serbia, told Business Insider that nearly every young male refugee he sees has one. The devices provide a lifeline for people to their families and friends — apps like WhatsApp, Viber, and Skype are all widely used, and they allow them to avoid the prohibitively high costs of making traditional phone calls across borders.

Google Maps is another very popular app. It means refugees are able to make their own way like never before, without having to rely on the high prices and often horrendous conditions offered by people-traffickers. Foreign-currency-conversion calculators are another popular choice, helping people to avoid getting ripped off as they cross borders and currency areas.

Det här betyder att med den moderna mobila teknologi så kommer migrationen antagligen att öka under de kommande åren. För det är inte mycket om något som EU kan föra för att stoppa den.

Rod Nordland skriver insiktsfullt i New York Times: A Mass Migration Crisis, and It May Yet Get Worse

Nor is it only the Middle East and North Africa that European leaders need to consider. The Gallup Poll, based on data compiled from more than 450,000 interviews in 151 nations from 2009 to 2011, found that in Nigeria, which already has double the population of Germany, 40 percent of people would emigrate to the West if they could. And the lesson of 2015 — for them and much of the world — is that they can.

While the flow of migrants to Europe this year already represents the biggest influx from outside the Continent in modern history, many experts warn that the mass movement may continue and even increase — possibly for years to come. “We are talking about millions of potential refugees trying to reach Europe, not thousands,” Donald Tusk, the president of the European Council, said in a recent Twitter posting.

Many of the migrants are fleeing persecution, poverty, ethnic and religious strife and war, but these afflictions are often symptoms of more profound changes.

In the Middle East and Africa, borders drawn by Ottoman dynasts and European colonialists are breaking down as the autocratic Arab states that enforced a grim peace for generations continue to implode.

Mathew Brunwasser skriver i New York Times: A 21st-Century Migrant’s Essentials: Food, Shelter, Smartphone

In this modern migration, smartphone maps, global positioning apps, social media and WhatsApp have become essential tools.

Migrants depend on them to post real-time updates about routes, arrests, border guard movements and transport, as well as places to stay and prices, all the while keeping in touch with family and friends.

The first thing many do once they have successfully navigated the watery passage between Turkey and Greece is pull out a smartphone and send loved ones a message that they made it.

Much of the change is driven by the tens of thousands of middle-class Syrians who have been displaced by war. Such tools are by no means limited to them, and are also used by migrants from Africa and the Middle East to Afghanistan and Pakistan.

Traffickers advertise their services on Facebook like any legitimate travel agency, with dynamic photographs of destination cities and generous offers.

Vad vi ser är en del av globaliseringen, med mobiltelefoner och datormolnappar som Google Maps och Facebook som för det möjligt för miljoner och åter miljoner att själva sig dit dom vill. Att tala om människosmugglare representerar en gammalmodig syn på vad som är på gång i Mellersta Östen och EU. Den senaste mobilteknologin med GPS-utrustade mobiler har gjort flyktingströmmen möjlig. Och alla över hela världen kan följa vad som sker.

Det här är en historisk migration, den kommer inte att mattas, bara öka. Det här är den arabiska våren V2. Istället för att unga utbildade människor i Mellanöstern reformerar sina egna länder, som nu har blivit omöjligt, så tar dom sig till EU.

Säg sen inte att mobilteknologin inte är fantastisk.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om EU,Migration

3 thoughts on “New York Times om flyktingkatastrofen som kan bli mycket större, tack vare den moderna mobilteknologin

 1. Johnny

  Lars Bern som sagt, här är ett intressant citat angående migrationskrisen.

  “Lyckas man inte försvaga nationalstaten med energianorexi och tvångströja på livsmedelsförsörjning, så kan man även underminera den sociala strukturen i vårt samhälle genom att rasera nationsgränser med växande migrationsströmmar. Oligarken Soros har via sin organisation “Open Society” W2EU grupp medverkat till en handbok för flyktingar på arabiska. Den ger praktisk information om hur man enklast navigerar sig fram i Europa och dess olika länders byråkratier. Man sponsrar även en informationsportal på Internet med instruktioner om vad man som nyanländ bör säga (vilka lögner m.a.o.), för att få öka chanserna till uppehållstillstånd som flykting och få det så bra som möjligt i mållandet.

  W2EU är en förkortning för “Welcome to Europe” och har inte som drivkraft att hjälpa riktiga (i lagens mening) flyktingar, utan bara att underminera nationalstater genom att rasera deras gränser. Onekligen har här oligarkerna framgång i sin subversiva verksamhet. Återigen går Soros och Co armkrok med vänsterextremister. Den svenska nationalstaten har bl.a. genom deras agerande hamnat i akut kris genom den ström av migranter som regeringen Löfven inte klarar av att hantera. Problemet är så stort att borgligheten inte vill ta över och skyr ett nyval som pesten. Man står helt handfallna och vet inte hur problemet skall lösas.

  Soros har återigen lyckats över sina vildaste förväntningar med att sabotera lilla Sverige.”

  http://antropocene.se

 2. Johnny

  Lars Bern är en av Sveriges bästa bloggare. En erfaren vd, duktig, kunnig som förstår vad som händer och sker.

 3. Johnny

  Det är med stor oro som man följer utvecklingen när mängder av migranter olagligt tar sig in i EU och sedan Sverige. Sedan blir man mörkrädd över hur regering och myndigheter hanterar saken i Sverige som har flest pullfaktorer och redan har för många migranter som kostar för mycket blod och pengar. Regeringen klarar inte av att upprätta något effektivt gränskydd när EUs fallerat till skillnad mot ex Ungern eller Finland som agerat snabbt och hyfsat effektivt. Statsbudgeten spricker och nu blir det nedskärningar i välfärden, skattehöjningar och lånefinansiering som ökar statsskulden plus alla sociala konsekvenser som ökar vantrivsel, otrygghet, konflikter och politisk polarisering.

  Regeringen klarar inte av situationen och Alliansen vågar inte ta över ansvaret och Sverige är i praktiken utan ledning och anarkin sprider sig från toppen märkligt nog.

  Kan inte svenskarna skydda sig och sitt land mot massmigrationen kommer vi att gå under som palestinierna eller nordamerikanska indianer och förlora vårt land. En självförvållad undergång orsakad av våra politikers, medias och vänsteraktivister obegränsade och naiva samt ruinerande godhet och vi klarar inte av att säga nej tack.

Comments are closed.