Politik

Leif GW Persson som rojalist, har helt fel om kungen och demokratiska statschefer

Carl_XVI_Gustaf_03_500x415

Det är inte bara de kvinnor som läser Damernas Värld och Expressen som är rojalister. Även män i staten som det mediala lejonet Leif GW Persson drar en lans för kungen genom att helt förvränga kungens immunitet i programmet Veckans Brott.

Leif GW Persson säger 44:21 minuter in i programmet: Veckans brott Säsong 11 – Avsnitt 2

Leif GW Persson säger, i Veckans Brott 44:21 minuter in i programmet: att kungen “inte kan bli dömd till någonting” om han skulle begå ett allvarligt brott. “Han har nämligen immunitet. Man får inte åtala honom, han är ju statschef så att det är inte så konstigt. Han är inte unik. Alla statschefer befinner sig i samma predikament som han”

Men det är inte alls sant. Bara för att ta ett exempel, USA:s statschef, dess president, kan mycket väl åtalas för brott. Det står inskrivet i den amerikanska författningen, Sektion 4 av Artikel 2: “The President, Vice President and all civil Officers of the United States, shall be removed from Office on Impeachment for, and Conviction of, Treason, Bribery, or other high Crimes and Misdemeanors.”

Det är förbryllande att Leif GW Persson som i alla fall har rört sig i högre kretsar, trots sitt arbetarspråk, skulle ha en så totalt felaktig bild av verkligheten. Att “alla regeringschefer” skulle stå ovanför lagen.

Tydligen har han inte den ringaste aning om hur en demokratisk nation fungerar. Men det är inte alls ovanligt att rojalister förvanskar verkligheten för att ge en annan bild av verkligheten än den som faktiskt gäller. Som att om vissa personer står ovanför lagen så har vi inte ett demokratiskt statsskick, punkt och slut.

Pressklipp:

SvT

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kungahuset

4 thoughts on “Leif GW Persson som rojalist, har helt fel om kungen och demokratiska statschefer

 1. Bossebus

  Ok,dömts då. Nixon fick avgå?
  Hur det blir bestäms av “etablissemanget” som du vet.

  Hursomhelst kan man avsätta svenska knuugen om han gravt åsidosätter sina plikter. Se länken.

  Vad GWP tycker väger inte så tungt i detta fallet. 😉

  1. Lennart

   Bossebus: Ja de två som blev åtalade var Andrew Johnson och Bill Clinton. Ingen av dom tvingades avgå.
   Och du har rätt, Nixon skulle ha blivit nummer tre om han inte självmant hade avgått. I Nixons fall hade det kunnat gå honom mycket illa. Och tack för länken. Kungen kan alltså avsättas ”
   Om konungen eller drottning som är statschef under en samman-hängande tid av sex månader inte har fullgjort eller kunnat fullgöra sina upp-gifter, ska regeringen anmäla det till riksdagen. Riksdagen beslutar om konungen eller drottningen ska anses ha avgått”. Det är visserligen intressant men inte detsamma som att en sittande monark inte kan straffas om han eller hon begår ett grovt brott.

  1. Lennart

   Bossebus: Ja två presidenter har blivit åtalade, senast Clinton, och jag vet inte vad du menar med “av förklarliga skäl”. Det skulle kanske inte hända så ofta i Sverige heller, vilket leder till frågan varför man har ställt kungen ovanför lagen. Det betyder att Sverige inte är ett demokratiskt samhälle. Och det är märkligt att Leif GW Persson tycker att det är helt OK.

Comments are closed.