Politik

Fintech: återigen framåt för Bitcoin, BlockChain och digital valuta

Det finns en ny term som man hört allt mer talas om, Fintech, eller finansiell teknologi. Ett tecken på att det globala finansiella systemet håller på att digitaliseras. För hur konstigt det än må verka så är banker och andra finansiella institutioner oerhört konservativa oh har hittills lyckats hålla de nya digitala teknologierna från dörren.

Och de viktigaste nya teknologierna är BlockChain som är en distribuerad databas eller liggare som kan hantera ett antal olika s.k. kryptovalutor av vilka BitCoin är en.

Och om alla banker använder BlockChain så försvinner alla de arkaiska mellanhänder som ska ha betalt för dig som vill skicka pengar till t.ex. USA och får vänta flera dar och betala skjortan. Transaktionen går på några minuter och är lika enkel som att skicka pengar inom Sverige med betalappen Swish och Riksbankens betalningssystem RIX.

Nathaniel Popper skriver i New York Times:Bitcoin Surges, Emerging From a Lull in Interest

New York’s top financial regulator has granted trust company charters to two Bitcoin exchanges over the last year and both are now in operation, along with a California exchange, Coinbase, which is the largest in the country. On Wednesday, Coinbase reported trading volume four times as high as its recent average.

So far, big banks have not traded Bitcoin on these exchanges or invested in the virtual currency directly. But financial firms of all sorts have shown significant interest in the decentralized way in which Bitcoin transactions are handled and the new type of ledger on which all Bitcoins and Bitcoin transactions are recorded, known as the blockchain.

Last week, Nasdaq introduced a new system, Linq, that will allow shares in start-ups to be recorded and traded on a ledger like the blockchain, which is expected to manage trades more quickly than existing systems. Over a dozen banks, including most of the global giants, have recently joined with a start-up, R3 CEV, to define standards for new decentralized ledgers.

Most financial firms insist that they want to use blockchains that are not tied to Bitcoin. But financial firms have also been making bets in Bitcoin-related companies like the Digital Currency Group, a trading and investment company that announced funding from MasterCard and CIBC last week.

Riskkapitalet i Silicon Valley investerar stort i BlockChain och på senare tid har även Wall Street blivit alltmer intresserat.

Så BlockChain kommer, men det går tyvärr långsamt. Mer om bankernas motstånd på den här länken.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om BitCoin