Politik

Artificial Intelligence is back: Toyota investerar $1 miljard i Silicon Valley!

Toyota

Artificiell Intelligens var en viktig trend inom IT-världen från 1960-talet och fram till 1980-talet som sen plötsligt kollapsade. Förhoppningarna var att man skulle kunna bygga intelligenta datorsystem som som skulle kunna analysera data och hjälpa människor att fatta beslut. Som att analysera ormbett i Australien och hjälpa läkarna där avgöra om ormen var giftig eller inte.

Men systemet visade sig inte hålla måttet, och det är först nu på senare tid och ledd av Googles Peter Norvig som en av ledarna, som en ny generation av AI-experter har återupplivat AI-rörelsen.

John Markoff skriver i New York Times om hur Toyota nu sänker satsa hela en miljard dollar på AI i Silicon Valley, säkerligen för att ge sig in i kampen om den förarlös bilen: Toyota Invests $1 Billion in Artificial Intelligence in U.S.

Silicon Valley is diving into artificial intelligence technology, with start-ups sprouting up and Google and Facebook pouring vast sums into projects that would teach machines how to learn and make decisions. Now Toyota wants a piece of the action.

Toyota, the Japanese auto giant, on Friday announced a five-year, $1 billion research and development effort headquartered here. As planned, the compound would be one of the largest research laboratories in Silicon Valley.

Conceived as a research facility bridging basic science and commercial engineering, it will be organized as a new company to be named Toyota Research Institute. Toyota will initially have a laboratory adjacent to Stanford University and another near M.I.T. in Cambridge, Mass.

Om ni kollar videon överst i det här inlägget så kan ni se och höra Peter Norvig förklara AI. Som kommer att spela en växande roll på IT-området i framtiden. Speciellt inom områden som självstyrande vilar, sjukvårdssystem kognitiva system som IBMs Watson osv.

Det finns en allt intensivare konkurrens mellan Google, Facebook, Uber och andra företag om att utveckla tjänster kring AI. Och här spelar Stanford och Berkeley i Silicon Valley en nyckelroll.

Pressklipp:
Expressen,Affärsvärlden

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Silicon Valley,Artificiell Intelligence