Politik

Hur en liten grupp amerikanska IT-företag dominerar datormolnen och dagens globala Internet

Facebook Data Center Server Board

Det finns en märklig historia om hur världen håller på att förändras. USA, brukar ofta beskrivas som om man har tappat inflytande i världen, har tvärt emot helt kommit att dominera inom datormolnen, utan någon som helst konkurrens från vare sig Kina, EU eller Ryssland. Och det här handlar om ett litet antal amerikanska västkustföretag med Google, Facebook, Apple, Amazon och Microsoft i ledningen.

Idag är rejset redan kört och de här amerikanska IT-företagen dominerar helt inom den sektor som kommer att bli grunden för hela världsekonomin under de närmaste decennierna.

Don Clark och Robert Mcmillan skriver i Wall Street Journal: Giants Tighten Grip on Internet Economy. Facebook, Amazon and others have built ecosystems that help them extract extraordinary value

The latest evidence comes in the form of record earnings and towering stock-market valuations. Facebook Inc., for example, on Wednesday reported a 41% surge in quarterly revenue that was propelled by a dramatic rise in advertising on mobile devices. The social network’s shares rose 5.4% Thursday, reaching an all-time high and pushing its valuation above $300 billion.

The company’s strong numbers come on the heels of equally impressive results and upward stock movements at Google parent Alphabet Inc., Microsoft Corp., and Amazon.com Inc., which have built online platforms that allow them to profit as consumers and companies seek to connect with others.

Anyone building a brand, for example, can’t ignore Facebook’s highly engaged daily audience of 1 billion. Anyone starting a business needs to make sure they can be found on Google. Anyone with goods to sell wants Amazon to carry them. Any mobile app maker needs to be available in Apple Inc.’s or Google’s online stores. Any marketer with a video to promote needs to be on Google’s YouTube, while producers selling music, film, and television distribute their works

The giants have spent billions of dollars on computing hardware and data centers that run their own operations while increasingly providing free or low-cost services for startups and many large corporations. Many longtime Silicon Valley executives are convinced that these companies have become fundamental to the business landscape.

“You are seeing ecosystems built around all of these companies now,” said Enrique Salem, a managing director at Bain Capital Ventures and the former chief executive of Symantec Corp. “There is a platform shift happening.”

Put another way, they own the digital equivalent of railroad lines just as the Web enters a new phase of growth.

Det är som sagt märkligt att den här historien aldrig verkar ha uppmärksammats inom den svenska pressen. För det är en mycket märklig utveckling som kommer att göra USA till världens supermakt under flera decennier ominte generationer framöver. Just eftersom världsekonomin helt kommer att vila på datormolnen. En modern motsvarighet till de gamla järnvägarna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om datormoln

9 thoughts on “Hur en liten grupp amerikanska IT-företag dominerar datormolnen och dagens globala Internet

 1. Bosse

  Johnny: Anonym och anonym? Tja det är ju alltid roligt när folk har barnatron kvar 🙂
  Men annars så visst fungerar TOR rätt bra, tyvärr så känner man sig förflyttad till den gamla telefonmodem-tiden när man använder TOR, allt går ganska långsamt mao.

  1. Lennart

   Bosse, ok, det låter logiskt, själv har jag skam till sägandes aldrig använt Tor men vill gärna göra det.

 2. Bossebus

  L: Har mina bilder på två gamla datorer + en extern HD + en ny HD. Egentligen skall dom förvaras på olika fysiska platser men det finns gränser. Det mesta är ändå helt utan intresse efter min död.

  Så visst,jag kunde lika gärna molna till det men vill inte.(Och vem hittar det där? 😉 )

 3. Johnny

  Instämmer med BB, det är extremt viktigt att vara anonym på nätet, speciellt på extremradikala bolsjevikbloggar som denna, man vill inte att någon skall veta vem man är när revolutionen kommer.

  Det är bra att Snowden och Lennart förmedlar råd, tips, kunskap om hur folk skall skydda sig mot alla onda regeringar i världen, regeringar som antingen bombar eller massinvandrar eller beskattar dig till döds.

  1. Lennart

   Johnny, jag är glad att se att vi nu befinner oss på samma sida mot alla diktaturer och autokrater. Hur går din egen massinvandring till Kanarieöarna?

   1. Johnny

    Men det är bara Islands och Schweizs regeringar som får godkänt, då de åtminstone agerat i folkets intresse några gånger. Vad jag sett hitills så är Kanarieöarna relativ befriade från olaglig massinvandring, kustbevakning skyddar gränserna väl och skickar tillbaka alla olagliga invandrare till Afrika. Arbetskraftsinvandrande kineser som butik och bar ägare, en engelskmän på turistorterna. De flesta är nord och sydeuropeiska turister som har pengar och bidrar positiv till ekonomin när de efterfrågar hotell, restauranger, resor, övrigt, vilket skapar jobb och välstånd, även om arbetslösheten är hög och landet lider under euron. Spanska städer och orter i norr och turistorter/städer i söder är väl utvecklingen i stort.

    Inte som i Sverige där i praktiken friinvandring råder till en välfärdsstat som betalas av svenskarna med världens högsta skatter och ökande statsskuld. Regering kör på så länge det går, tills systemen kollapsar verkar det som och ingen vet riktigt vad som händer då? Revolution, upplopp, megademonstrationer, Greklandkonkurs eller vad?

    Teneriffa är största och högsta ön, fint, soligt, mulet, varmt och skönt väder. Sydeuropeisk livsstil med siesta mellan 13-17, kvällsöppna affärer, restauranger, barer, uteserveringar, etc. Typ 25 grader kl 20.00 på kvällen, varmt och skönt i Santa Cruz.

    1. Lennart

     Johnny, låter som en riktig idyll. Och det är rätt billigt att leva där vad jag förstår? Hur är det med sjukvård, tandläkare mm?

 4. Bossebus

  Lustigt nog ifrågasätts kommuners och andra statliga myndigheters lagring i molnen numera. Vet inte om ett förbud är på G pgav säkerhetsproblem.(Med all rätt).

  På mitt personliga plan har jag plötsligt gratis tillgång 6-7 olika moln efter att jag köpte en ny Zen häromdan men jag använder dom inte. En ny lokal disk sköter mina backuppbehov.

  Men det är upp till var och en. ( I övrigt försöker jag vara så anonym som möjligt men är nog väl kartlagd via din blogg,bjuder på det!) 😀

  1. Lennart

   Bossebus, Jo absolut, det finns flera aspekter kring datormolnen och datasäkerhet är en av de viktigaste.
   En sak som jag använder och som jag rekommenderar är att backa upp de bilder jag tar till Google Eller Dropbox eller något annat datormoln. Bara för att om ens disk kraschar så kan man förlora allt.
   Och att vara anonym är också viktigt. Om du kollar dagens DN så har Edward Snowden några mycket bra tips just om det: http://blogg.dn.se/digitalt/2015/11/06/snowdens-lista-sakerhetsprogrammen-varldens-mest-jagade-man-litar-pa/

Comments are closed.