Politik

Lena Sundström och Lotta Härdelins intressanta intervju med Edward Snowden

Edward Snowden Wired Magazine

Det är rätt ironiskt att det först var under president Obama som lovade förändringar som ni kan tro på som USA fick politiska dissidenter. Den främsta är givetvis Edward Snowden och i dagens DN har Lena Sundström och Lotta Härdelin skrivit om sitt möte med Snowden i Moskva: Fem timmar med Edward Snowden. Plötsligt öppnar han dörren. Lördagsmagasinets Lena Sundström och Lotta Härdelin fick ett unikt möte med vissel­blåsaren som fått beundrare över hela världen men hotas av livstids fängelse i det hemland han ville rädda.

Laura Poitras var en journalist och Oscars- och Emmynominerad dokumentärfilmare som i likhet med Thomas Drake hade fått uppleva de totalitära metoder som kan rymmas inom en demokrati.

Efter hennes dokumentär om Irakkriget, ”My country, my country” från 2006, blev hon ständigt trakasserad. Vid över 40 tillfällen stoppades hon vid sina utlandsresor när hon kom hem till USA. Varje gång kvarhöll de henne, ofta i tre–fyra timmar, och förhörde henne om vem hon hade träffat och var hon hade varit. Hennes dator, kamera, mobiltelefon beslagtogs och lämnades inte tillbaka på flera veckor. Hennes kreditkort och kvitton kopierades vid flera av tillfällena. Man hade till och med tagit hennes reporterblock.

Poitras utvecklade sina egna metoder. Hon slutade resa med elektroniska apparater. Hon blev expert på kryptering. Och hon undvek att prata i telefon om saker som rörde hennes arbete.

Efter att hon hade kvarhållits och hotats med handbojor på Newarks flygplats kontaktade hon journalisten Glenn Greenwald, som skrev en artikel om henne i april 2012.

Det är litet ovanligt att kunna läsa ett så fränt reportage om de metoder som de amerikanska myndigheterna använder mot amerikanska journalister som inte har brutit mot några lagar. Men så är det. Ett samhälle där jag själv inte känner mig trygg. Och där jag vet att jag nr som helst som jag flyger kan få mina elektroniska prylar konfiskerade och undersökta. Som även svenska turister kan få. Och som jag har fått mejl om till bloggen av svenskar som har blivit utsatta för det.

Läs artikeln, den är mycket välskriven även om det mesta redan är känt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA

2 thoughts on “Lena Sundström och Lotta Härdelins intressanta intervju med Edward Snowden

    1. Lennart

      Bossebus, nej inte hos kreti och pleti. Jag är också förvånad att DN publicerar en så USA-kritisk artikel.

Comments are closed.