Politik

Och nu, kraftigt ökad migration från Afghanistan till Sverige

Demonstration for the refugees of Ohlauerstrasse

Den stora migrationen sätter redan sin prägel på EU och kommer att göra det ännu mer under nästa år. Grunden till den historiska migrationen är att flera hundra miljoner innevånarna i misslyckade stater från Centralasien till Mellanöstern, Nordafrika och centrala och södra Afrika idag har tillgång till mobiler och Internet och förstår att det finns ett alternativ för dom och deras familjer. Ett alternativ utan diktatur, utan låg levnadsstandard, utan korruption, tortyr och elände. Chansen att flytta från tredje världen direkt till toppen av den första världen s pyramid. Men de bästa skolor som överhuvudtaget finns, med toppuniversitet, bidrag och bostad tills man kan utbilda sig och hitta ett jobb, och ett liv som få i hela världen idag kan drömma om.

Men inte bara det, idag är det enda dom behöver göra är att ta sig till Turkiet, för “Situationen kan liknas vid att Sverige har landgräns mot Turkiet, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson”.

Alison Smale och Rick Lyman tar upp historien i New York Times: Afghans Arriving in Germany May Find the Welcome Is Wearing Thin

A growing sense that Afghanistan is slipping into greater chaos and will not stabilize anytime soon is driving rising numbers of Afghans to flee for Europe, hopeful that they will enjoy the same welcome given to Syrians and Iraqis seeking safety from war and terror.

Aided by smugglers, and worried that borders would soon close along the migrant trail through the Balkans, about 64,000 Afghans were registered entering Greece in October, according to the United Nations High Commissioner for Refugees, second only to Syrians and more than double the 27,500 who were registered the month before.

On a recent morning on the Greek island of Lesbos, a black rubber dinghy slid gently onto shore in the first light, and Hadi Atti, 17, a baby-faced high school student from a village outside Kabul, the Afghan capital, shouted, “We are here, we are here!”

Mr. Atti said the crossing from Turkey was smooth but very cold. “But we made it, and now we can continue on,” he said.

Where to? “Germany!” several of his travel companions shouted. “Austria,” one man said. “I will go to Sweden,” Mr. Atti said.

Alla rekord är till för att krossas, och idag slogs ett nytt rekord med 2000 asylsökande till Sverige på en dag. De flesta från Afghanistan. Om det rekordet inte slås, så skulle det kunna betyda tre kvarts miljoner asylsökande nästa år istället för de 170 000 som Migrationsverket räknar med. Men ingen har den ringaste aning. Det kan lika gärna bli 100 000, en halv miljon som två miljoner bara till Sverige under 2016.

Ju fler som tar vägen till Turkiet över havet till Grekland och vidare genom Balkan till Tyskland och slutmålet för många, Sverige, desto fler kan känna sig säkra att själva företa samma resa mot framtiden.

Nu kan en sån här massmigration mot ett Sverige med öppna gränser inte fortsätta i all evighet. Men ingen vet hur länge för det är inte längre möjligt att plötsligt sätta stopp vid gränsen med en så massiv flyktingström.

En mycket unik unik utveckling som säkert kommer att fortsätta i ett decennium eller längre. Och som kommer att förändra det svenska samhället så som det aldrig har förändrats tidigare i modern tid.

För att förhindra fortsatt migration så kan EU och USA inte längre låta misslyckade stater bara fortsätta att missköta sina längder och misshandla sin befolkning. För idag har befolkningen ett alternativ. Och det är att rösta med sina fötter. För idag är befolkningen bättre utbildad, mer kunnig om omvärlden, och i stor utsträckning utrustad med mobiltelefoner. Diktatorerna kan iscensätta etniska rensningar som Assaregimen i Syrien, men man kan inte längre hålla befolkningen fången. Det är det radikalt nya.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

11 thoughts on “Och nu, kraftigt ökad migration från Afghanistan till Sverige

 1. Christer W

  Ett förhållande som sällan belyses när det gäller incitament för emigration är betydelsen av grundläggande utbildning.
  I sverige fick vi folkskolestagdan 1842, ungefär 10 år senare började emigrationen ta fart.
  Läs- och skrivkunnigheten förändrade maktbalansen, inte till allmänhetens fördel men inte heller till deras nackdel, informationen den var inte längre ensidigt. Kyrkan och de lokala potentaterna tappade i inflytande.

  1. Lennart

   Christer, här har du helt rätt och det är också den orsaken som ledde till den Arabiska Våren. Liksom kanske också till Murens Fall, fast det kan vara mindre säkert. Men att det var huvudfaktorn till Den Arabiska Våren är helt klart.

 2. Marcin

  I Uppsala bor en utländsk kvinna som efter grov misshandel separerade från sin make (det var inte gubben som nita henne utan hans döttrar då hon var hans nya fru och kunde därför inte tolereras). Kvinnan fick inget stöd från kommunen då hon pga höga ambitioner studerar svenska med studielån. När hon väl hittat en tvårummare och fått hjälp av sin far från utlandet att köpa in enklare möbler och TV så meddelar hennes afrikanske hyresvärd att han säger upp kontraktet och att hon nu har 3 månader på sig. Anledningen till uppsägningen av hyreskontraktet är att denne man skall hysa nykomna (om det rör sig om barn eller inte vet jag ej) och att han då kommer kunna tjäna flera gånger mer än vad han gör på att hyra till kvinnan.
  Gissa vad kvinnan och hennes landsmän nu säger om situationen i Sverige? Nej, de är inte polacker.

 3. Christer

  Dock, de var inte de absolut fattigaste landsbygdsborna som gav sig i väg, dessa hade inga tillgångar alls.
  Den verkliga förändringen för landsbygdsbefolkningen som blev kvar kom med industrialismens utbredning.

 4. Christer W

  Roger, mellan 1851 till 1910 emigrerade 948 823 svenskar till us, varav 928 197 var landsbygdsbor.
  Total lämnade 1 170 456 sverige under samma tid.
  Det ger ett snitt på ca 20 000 om året.
  Vi den tidpunkten var det brev som var den viktigaste kommunikation och brev hade betydelse för att emigrationen var så omfattande.
  Det var inte så sällan att tidigare emigrerande anhörig stöttade sin släktingar för att de skulle komma.
  Men dock, det absolut viktigaste med breven var att signalera att målet var nått.

  Precis samma funktion som breven hade har mobilen i dag, vilket märks på malmö centralstation. Det första asylsökande frågar efter är inte mat eller bostad, utan sim-kort. T.ex. tele2 tagit fram ett billigt sim-kort som går surfa på ringa ett begränsat anta samtal.
  Många använder scype och liknande för att ringa anhöriga “hemma” och tala om att de är välbehållna

  1. roger

   Tack för infon, min poäng var att till skillnad från Lennart tror jag inte att internet är den absolut främsta orsaken till allt som händer.
   Det försikom demonstrationer, folkvandringar, propaganda, statskupper, krig mm mm även före 1995.

   Internet kom inte till Afghanistan, Irak och Syrien år 2015. Flyktingströmmarna beror på att väst lämnat Afghanistan, att ISIS mfl terroriserar i Irak mm och att där är ett brutalt krig i Syrien.

   Att flyktingströmmarna aldrig kommer ta sina tror jag inte heller på. Historien, om man nu skall tro på den, visar att krig tar slut och att väldigt många då väljer att återvända.

 5. roger

  1,5 miljoner svenskar emigrerade till nordamerika i slutet av 1800-talet.
  Antalet mobiltelefoner vid den tiden var mycket begränsade, likaså tillgången till internet.
  Så att tillskriva dessa nymodigheter den största orsaken till flyktingströmmarna är inget jag skriver under på.

 6. Christer W

  Troligtvis är de flesta afghaner som är på flykt Hazare, en shiitisk grupp.Talibaner och daesh är sunniter och de flesta i Afghanistan är sunniter.
  Dessutom ses hazare av majoriteten afgahaner som lågt stående. I och med att de är shiiter så är de kafirer, otrogna, i bokstavstroende sunniter och då får de dödass

 7. Bossebus

  Jag tycker du “jiddrar”. Dvs kommenterar saker du egentligen inte riktigt behärskar och jag ids inte ens diskutera det hela.

  1. Lennart

   Bossebus, men förklara då var det är jag inte behärskar. Meningen med att ha en blogg är ju inte att man själv ska kunna allt och sitta på sin kammare och undervisa världen. Det är väl att dra sitt strå till stacken och, om man har tur, själv få lära sig av dom som läser vad man skriver.

Comments are closed.