Politik

Sverige och den stora flyktingkatastrofen, siffror och möjlig utveckling 2016

Malmo Central SJ snabbtog Goteborg_151008_0017

Det är svårt att få klara siffror om hur omfattande flyktingkatastrofen verkligen är.
Så här skriver t.ex. Samuel Inghammar i SvD: http://www.svd.se/befolkningen-ser-ut-att-oka-snabbare-an-vantat

Sverige kan ha drygt 300 000 fler folkbokförda invånare om fyra år än vad som tidigare beräknats, enligt en specialprognos som SCB gjort åt regeringen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

De nya siffrorna bygger på Migrationsverkets senaste prognos.

– Eftersom det är en väldigt oviss situation nu är det här osäkra uppgifter. Ingen vet hur många flyktingar som söker sig hit framöver. Vi vet inte heller hur utvandringen kommer att se ut, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB till DN.
Befolkningsprognosen

300 000 fler svenskar om fyra år låter ju helt hanterbart. Och eftersom vi redan har tagit emot nära 200 000 flyktingar hittills i år så skulle det betyda att det inte kommer att komma mer än under 50 000 under de närmaste fyra åren, eller att vi kommer att få en omfattande emigration.

Sen har vi helt andra siffror som tillhandahålls av Ivar Arpi, ledarskribent i SvD: Flyktingkrisen beror på svensk politik

Några grundläggande poänger. Förra veckan tog Sverige för första gången i vår historia emot över 10 000 asylsökande. Det är fler än vad Danmark hittills har tagit emot under hela 2015. Därför är detta mer en svensk katastrof än en europeisk. Det har vi själva sett till genom att att konsekvent föra en helt annan migrationspolitik än våra grannländer. I går slogs dagsrekordet med över 2000 asylsökande. Detta är dock de som registrerar sig. Enligt gränspolischefen kommer ungefär dubbelt så många, men de övriga avviker. Och fler är på väg. Sverige har fler asylsökande per capita än Turkiet. Fortsätter det att komma såhär många har vi ett mottagande på 790 000 nästa år.

I realiteten har Sverige en gräns mot Turkiet nu. Alla länder på vägen därifrån slussar igenom de asylsökande hit. Inget land tillämpar Dublinförordningen som de ska. Schengensamarbetet har fallerat eftersom den yttre gränsen har fallit. Rent krasst har ingen något intresse av gränser eftersom alla ändå vill till Sverige, eller Tyskland. Att börja registrera människor enligt Dublinförordningen blir inte verklighet eftersom andra länder gärna slipper fler asylsökande. Flyktingkatastrofen är svensk och skapad av svenska politiker.

Det som Ivar Arpi påtalar är något som ingen som jag sett vill tala om, nämligen att Migrationsverkets siffror inte alls är vederhäftiga och bara utgör hälften av alla asylsökande.

Migrationsverket har med andra ord inte den ringaste aning om hur många flyktingar som verkligen anländer till Sverige.

Nu finns det givetvis ett stort antal faktorer som påverkar flyktingströmmen. Om det plötsligt skulle bli fred i Syrien och Afghanistan så skulle dom två flyktingkällorna att minska dramatiskt under nästa år.

Det stora problemet är att vi har ett antal misslyckade stater från Afghanistan till Egypten och söderut i Afrika. Och de kommer med jämna mellanrum att explodera. Om USA och EU inte tar tag i situationen och investerar miljardbelopp för att reformera dessa stater så kommer EU att få ta konsekvenserna. Det är det nya sambandet som ingen hittills har insett.

Så när Obama för några år sen sa att han ville göre an pivot från Mellanöstern till Fjärran Östern så kunde han inte ha haft mer fel.

Sydsvenskan skriver just nu att man börjar införa gränskontroller från klockan 12 idag

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

23 thoughts on “Sverige och den stora flyktingkatastrofen, siffror och möjlig utveckling 2016

 1. Christer W

  Lennart, angående Failed state

  Vad jag vänder mig när det gäller begreppet Failed State det är av diktaturstater kan man inte förvänta medborgarna erbjuds/erhåller grundläggande skolutbildning, bra och allmän vård och ett rättsäkert samhälle.

  Däremot ett demokratiskt samhälle som inte kan erbjuda sina medborgare allmän skolutbildning, allmän vård och rättsäkerhet är i mina ögon ett misslyckat samhälle.

  Nu får du gärna poängtera vad som är fel i mitt tänkande

  1. Lennart

   Christer, din svenska verkar plötsligt ogrammatisk, men jag tror vi säger samma sak. Samhällen som inte kan erbjuda sina medborgare rättssäkerhet, utbildning, vård skola omsorg och frånvaro av korruption är en misslyckad stat. Det är något medborgarna nu börjar förstå och det är också orsaken till att dom nu börjar rösta med sina fötter.

 2. Christer W

  En mycket avgörande händelse för att flyktingströmmen till europa hände i september.

  Från DN i mitten av september

  “FN har bara fått in 35 procent av de pengar som behövs och har därför tvingats till drastiska besparingar. I förra veckan beslöts att drygt en kvarts miljon – 229.000 – av de cirka 600.000 Syrienflyktingar som finns i Jordanien kommer att bli av med sina månatliga bidrag från FN på 13 dollar (det motsvarar 107 kronor, eller drygt tre kronor om dagen).

  De övriga cirka 380.000 flyktingarna får behålla sina bidrag tills vidare. Men i november är WFP:s kassakista helt tom, om inga nya bidrag kommer in, enligt Dina el-Kassaby.

  Pengarna betalas ut i matkuponger, eller egentligen plastkort. Korten laddas elektroniskt med pengar en gång i månaden och sedan användas till att köpa mat, tvål, tvättmedel och andra förnödenheter. Ransonen sänktes nyligen från 19 dollar till 13.”

 3. Bossebus

  Det vet du visst! Man röstar inte på dom man borde tror på ,däremot på dom som säger att man skall tro på dom. (Se “nya arbetarpartiet”,”SD” tex.)

 4. Marcin

  Christer, tack för länken. Intressant.

  III. Bref från svenskar i Amerika. (seq. 137-273)
  N:r 276.
  V.O., Minnesota. Från Värmlands län.
  Jag för min del tycker att den som är född på ett fattigt torp i Värmland eller Småland och icke har sett flera människor än sina skolkamrater, farm och mor och kyrkfolket hvarannan juldag, icke skulle hafva rätt att klandra hela landet för det. Och att de kommo till Amerika, t. ex. N. D., på en god farm och blefvo väl gödda, det hjälper icke alla fattiga arbetarefamiljer här i landet. Om ni går i arbetarkvarteren i New York, Boston eller Chicago, skall ni få se lika mycket fattigdom som i Värmland eller Småland. Det har jag sett med egna ögon. Ni kanske säger att de kunna gå till N. D. och taga land, men det förmå de ej, ty de arbeta för 1.25 till 1.50 doll. om dagen, och att ha stor familj, hushyra, ved, mat och kläder kostar pängar. Den dagen de inte arbeta, äro pengarna och maten slut, så huru kunna de då köpa land, bygga hus och inreda ett hem, som äro tvungna att gå i brödkriget hvarje dag, annars bli de sända till arbetshuset, för det de inte försörja sin familj. Så skillnaden mellan Amerika och Sverige är icke så stor, om vi ta den från rätta sidan. Men om vi se Amerika från den ljusa sidan, då de får 35 och 40 bushel hvete på acren, och Sverige från den mörka sidan, när korn och potatis frysa öfver halfva landet, då blir det nog skillnad. Jag för min del lefde godt när jag var i Sverige och lefver här också. Jag har rest och luffat öfver alla västerns stater och städer, men hvarje man jag sett har jag också beklagat för hans hårda arbete.

  1. Lennart

   Marcin, mycket intressant, ja det skulle onekligen vara intressant att kunna läsa emigrantbrev från dagens flyktingar. Mig veterligen är det ingen journalist som försöker sammanställa sådana.

 5. Bossebus

  Är det någon som tror att man kan rösta med huvudet i Sverige?

  So sorry grabbar/tjejer,den gällande “informationen” styr alldeles våldsamt numera.

 6. Marcin

  När bostäderna och maten är av tillräckligt låg kvalité så föredrar de att dö i sitt hemland. Vad flyr de här människorna ifrån egentligen?
  Dutch TV interview with complaining refugees
  http://www.liveleak.com/view?i=c73_1447348443
  “But in Syria you can live it for h… it´s real.”
  https://www.youtube.com/watch?v=w6Y49IV2y2M

  Bosse, du har rätt, utsikterna att förbättra situationen i deras hemländer är liten pga. mentaliteten som råder där samt västvärldens kontinuerliga inblandning i deras styrelseskick. Vad jag befarar är att om denna situation får fortsätta så kommer våra samhällen allt mer likna deras på längre sikt.

  Ps. Var de svenska utvandrarna lika gnälliga?

 7. Bosse

  Marcin: Det är sant att folk i dessa länder röstar med fötterna istället för att förändra sitt samhälle. Problemet är att de inte har någon som helst chans att förändra sina samhällen där diverse diktatorer och fundamentalistiska islamister istället sitter på all makt. Försöker de revoltera slutar det bara i en ännu värre situation, som nu i Syrien. Jag tror det var Che Guevara som en gång sa:
  “Man ska aldrig starta en revolution förrän man är helt säker på att vinna”.
  Alldeles oavsett vad man tycker om Che Guevara i övrigt så tror jag han hade rätt i detta även om han inte direkt levde som han lärde.

  Här i Sverige röstade också folk med fötterna under 1800-talet när den stora emigrationen till Nordamerika tog fart. Det var folk som heller inte hade någon chans att förändra sitt samhälle där kontrollen och översitteriet från stat och kyrka var massivt.

  1. Lennart

   Bosse, det perfekta exemplet som jag själv tänkte på under min kringvandring i Malmö tidigare idag. Andra exempel är flykten från Lenins Sovjet 1918-19, Flykten från Hitlers Reich 1933-39, Flykten från Ungern och Tjeckoslovakien under Sovjettiden, de svartas flykt till Nordstaterna för att undvika slaveriet och aparheidstaten, osv.

 8. Marcin

  Istället för att förändra sitt samhälle så röstar många med fötterna på det land som vid tillfället kan erbjuda det som hemlandet inte kan. Frågan vi inte borde glömma om trenden sprider sig är vem kommer de invånare som är ekonomiskt starka i våra samhällen att rösta på med sina fötter? och vilka konsekvenser kan detta få?

  SOS Fagersta:
  They don’t care about us – اضراب اللاجئين في كامب فاغيشتا
  https://www.youtube.com/watch?v=Td3VNr7ZJvs

 9. Christer W

  Lennart, ibland är du förvånansvärt naiv. Failed State, det är en nedvärdering. En “accepterad term” vars syfte är att tala för kreti och pleti att landets x folk inte vet sitt bästa.
  Man ska också fråga sig vem som skapade termen, det kan leda till att svaret blir regeringen där du bor.
  Som du kanske har märkt känner jag till mö hyfsat bra. men jag ska nog inte påstå att jag är expert på egypten bara för att jag för länge sedan bodde i Kario nått år.
  Men vad jag vet är att sedan Anwar Sadat har egyptiska officerare utbildats av us och blir så fortfarande.
  En officerskår som inte vill ha demokrati. Det endast den och vissa islamistiska rörelser som inte vill ha demokrati. Och båda intressegrupperna är beroende av varandra för att motivera sitt handlande.

  Men som sagt var, jag skulle aldrig använda termen misslyckad stat om andra nationer eftersom den inkluderar gemen man och lägger inte ansvaret för hur det ser ut där det hör hemma.

  1. Lennart

   Christer, en failed state handlar om korrumperade diktaturer som saknar mänskliga rättigheter, som dagens Egypten eller Zimbabwe. Hur dom blev som dom blev kan säkerligen vare av intresse för historiker men knappast för innevånarna. Som idag är allt bättre utbildade och nu ser en chans till ett drägligt liv genom att emigrera till EU, eller någon annan stans. Och som nu röstar med sina fötter. Och Egyptens officerskår utbildas i Egypten av egyptiska lärare, och inte i USA. Det är i alla fall min syn på saken.

 10. Bosse

  Det som förvånar vad gäller flyktingkrisen är att den för en majoritet av Europas ledare tycks ha kommit som en överraskning. Detta är mycket märkligt eftersom tecknen på vad som komma skulle har funnits länge och lämpliga strategier för att möta det hela borde ha kunnat utarbetas i förväg och inte som nu i vild panik.

  Har Europas ledare aldrig lärt sig tänka i scenarier? Vad gör vi om det eller det inträffar, vad har vi för plan?

  Har de heller aldrig spelat schack och lärt sig att för att göra rätt drag måste man försöka förutse framtiden ett stort antal drag längre fram?

  Nä för Europas politiker kom det hela tydligen som en total överraskning, åtminstone är det just det intrycket man får.

  En krönika av Wolfgang Hansson som visar på detta:
  Europas ledare slog dövörat till trots många larmsignaler

  1. Lennart

   Bosse, mycket bra observation som också inbegriper Obama-regeringen som tydligen blev tagen på sängen av den här förutsägbara krisen, precis som man blev tagen på sängen av den Arabiska Våren. Med tanke på alla de informationskällor man har så är det ett genuint mysterium.

 11. Björn Nilsson

  Hur många icke folkbokförda möjliga brottslingar har slunkit in i Sverige på sista tiden? Det är ett rejält hot, särskilt med tanke på att de förmodligen kommer att hamna i distrikt som redan är hårt drabbade av kriminalitet och religiös extremism.

 12. Christer W

  “300 000 fler svenskar om fyra år låter ju helt hanterbart. Och eftersom vi redan har tagit emot nära 200 000 flyktingar hittills i år så skulle det betyda att det inte kommer att komma mer än under 50 000 under de närmaste fyra åren, eller att vi kommer att få en omfattande emigration.”

  Du missar poängen, under samma tid dör x antal, 9,37 per 1000 innevånare, ungefär 94 000 om året.
  Den “normala” befolkningstillväxten är ungefär 30 000 när födda har viktas mot avlidna.

  Sen tycker jag att du ska sluta skriva misslyckade stater för realiteten är att det är väst som skapat mycket av deras “misslyckande”. Dessa stater har egentligen inte blivit det av egen kraft.
  Titta på kartbilder av MÖ, kan du se något mer linjalritade kartor än där.Vilka var det som krossade det ottomanska riket och ritade om kartorna.
  Talibaner och al quida är us och cia skapelser. Blair har ju offentligt erkänt att us och storbritanniens insatser i irak är grundorsaken till daesh uppkomst
  Egypten har ständigt varit utsatt för olika typer av intervention av väst, Abdel Fattahal-Sisi sitter på makten med väst goda minne. Kantänkas att väst inte ville ha en arabisk vår där av två skäl, kanalen och israel.
  Khomeini hade aldrig kommit tillbaka till iran om inte frankrike, storbrittanien och us ville det, han satt fast i paris men väst var så rädda för att vänstern skulle ta makten i iran. Därför satte de Khomeini på ett plan och trodde att han skulle bli lydig knähund, men i ställe bet han dem i hälarna och införde prästdiktatur.

  1. Lennart

   Christer, tack för den komplimenterande statistiken. Däremot är Failed State en accepterad term som säger att staten är misslyckad. Den lägger inga värderingar till hur eller ens varför staten har misslyckats. Men Egypten är ett bra exempel som jag råkar kunna en del om. Och där har Mubarak och nu Sissi-regimernas vägran att demokratisera och normalisera spelar nyckelrollen. Visst kan man skuldbelägga västvärlden om man vill, men det är inkompetenta diktatorer som bär huvudansvaret.

Comments are closed.