Politik

New York Times uppmärksammar Sveriges katastrofala flyktingpolitik

Hyllie granskontroll polisen_20151112_0738

När svenska historiker om några decennier studerar de svenska attityderna kring flyktingkatastrofen så kommer man att undra hur ingen enda i något svenskt politiskt parti utanför SD kunde se några problem med att Sverige släpper in så många flyktingar att man förlorar kontrollen över hur många utlänningar befinner sig i landet och nu tvingas skära ner på sitt utlandsbistånd för att kunna hantera en flyktingvåg som bara växer.

Vad var det som ledde till denna masspsykos kring en massinvandring utan gränser som gjorde det omöjligt ifrågasätta premisserna kring den förda politiken utan att omedelbart bli stämplad som rasist och värre?

Benjamin R. Teitelbaum tar upp den här tabu-belagda frågan i New York Times, en fråga som vad jag ser ännu inte kan ställas i dagens Sverige: Sweden’s Self-Inflicted Nightmare

Sweden, a country of 9.6 million, lately has been absorbing 10,000 asylum seekers per week, and expects the total number coming into the country this year alone to reach 190,000 — a population greater than that of its fourth largest city. Since the intensification of the immigration crisis in September, municipalities have complained that they lack housing, teachers and classroom space, and doctors for the newcomers. The police have acknowledged that they’ve lost the ability to monitor the whereabouts of foreign nationals within the country. Migration agencies have signaled that they can no longer ensure that unaccompanied minors passing through their offices will be transferred into acceptable living conditions. And leaked emails have shown that government officials are panicking over how they will pay for associated costs.

….. In an effort to pay for increased immigration, the government is now dipping into its foreign aid budget. Sweden consistently ranks as one of the most generous providers of foreign aid worldwide, supporting efforts to expand educational opportunities, provide access to water, and promote political and economic development in regions producing the bulk of asylum seekers in Europe. But 20 percent of this year’s foreign aid budget has been redirected to domestic migration agencies, and officials have suggested they will take even more out of next year’s budget. Reducing foreign aid in such substantial amounts promises to fuel the same instability and desperation that is causing the migrant crisis. Worse yet, by refocusing its humanitarian effort on individuals healthy enough and wealthy enough to take themselves to its shores, Sweden is shunning those abroad in greatest need.

Det är intressant att Benjamin R. Teitelbaum tar upp en annan tabubelagd fråga i sin artikel, nämligen att de som tar sig till Sverige inte är de fattigaste, för dom kan inte betala flyktingsmugglarna. Dom som kommer är för det mesta de som har de ekonomiska resurser som krävs för att företa den långa resan. Och för att hjälpa dessa rikare människor så skär Sverige nu ner biståndet till de fattigaste i Mellanöstern.

Den ende ledande journalist som jag har sett som har vågat ifrågasätta den svenska politiken är SvD:s Ivar Arpi som bl.a. har påpekat att I går slogs dagsrekordet med över 2000 asylsökande. Detta är dock de som registrerar sig. Enligt gränspolischefen kommer ungefär dubbelt så många, men de övriga avviker. Och fler är på väg. Sverige har fler asylsökande per capita än Turkiet. Fortsätter det att komma såhär många har vi ett mottagande på 790 000 nästa år.

Och när regeringen börjar kolla flyktingar vid gränsen så går Centerns Annie Lööf emot och kräver fortsatta öppna gränser.

Nu får vi se hur terrordådet i Paris kommer att påverka den stora migrationen. Men om de svenska politikernas attityder inte blir mer realistiska så är det inte svårt att se att Sverige kommer att översvämmas av flyktingar under 2016. Och då kan det alltså handla komma att handla om närmare en miljon.

Att New York Times skulle påpeka något som inte får sägas i Sverige är rätt typisk för de begränsningar i uttrycksfriheten som ofta finns i Sverige.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

12 thoughts on “New York Times uppmärksammar Sveriges katastrofala flyktingpolitik

 1. Johnny

  Den obegränsade godheten visade sig vara obegränsad dumhet. Nu sitter vi med skägget i brevlådan tack vare alla idioter som varken kan räkna eller tänka och regering samt myndigheter klarar inte av situationen. Toppen!

  1. Lennart

   Johnny, det tror jag du uttrycker riktigt bra. Just den “obegränsade godheten”, svenskarnas önskan att ta emot obegränsade mängder med flyktingar, kosta vad det kosta vill kommer att få konsekvenser. Precis hur stora dom kommer att vara återstår givetvis att se.

 2. Marcin

  Alla politiker vill ta ansvar, hjälpa till och visa sin humanitära sida, är det inte konstigt då att ingen xxxxx vill ta bort transportörsansvaret. Dessa skenheliga xxxxx!

 3. roger

  Lennart: Tycker inte detta inlägg var så bra, verkar som att varken du eller NYT journalisten bor här utan bara lyssnat in en känsla från facebook eller någon man känner.
  Det här tabu-tjafset är flera ggr bevisat som tramsigt offerpropaganda från dem som verkligen är emot all form av hjälp.
  Om nu media och framstående personer inte annonserar “släng ut dem” så mycket som du och NYT önskar, så kan det ju också bero på något annat än “tabu”?
  Min känsla är att majoriteten anser att vi kan och har råd att hjälpa dem.

  Tycker absolut att man kan argumentera mot öppna gränser mm utan att bli stämplad.

  Oppositionen KD, M och FP tävlar i att kritisera mottagandet och att måla fan på väggen. De apar efter SD´s förslag ett efter ett.

  Media, tankesmedjor, svenskt näringsliv m.fl. talar också allt mer öppet om att stänga gränser mm.

  “en annan tabubelagd fråga i sin artikel, nämligen att de som tar sig till Sverige inte är de fattigaste”
  Inte alls tabubelagt, tvärtom så lyfts det ofta fram att det är mycket kompetenta och välutbildade som kommer hit.

  debatt: DI.se “välståndet hotat”
  http://www.di.se/artiklar/2015/11/15/debatt-valstandsutvecklingen-hotas/

  Ledare: DI.se “Minska volymen och investera i nyanlända”
  http://www.di.se/artiklar/2015/10/22/ledare-minska-volymen-och-investera-i-nyanlanda/

  SVT.se: “Var tredje syrisk flykting högutbildad”
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-tredje-syrisk-flykting-hogutbildad

  KD: “KD vill ge flyktingar lägre bidrag” – DN.SE
  http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-ge-flyktingar-lagre-bidrag/

  Moderaterna: Systemet riskerar att kollapsa – DN.SE
  http://www.dn.se/nyheter/politik/moderaterna-systemet-riskerar-att-kollapsa/

  M: ”Stoppa flyktingar som kommer via EU” | SvD
  http://www.svd.se/juat-nu-m-haller-presstraff-om-flyktingkrisen

  LO: Flyktingkrisen påverkar ekonomin | SvD
  http://www.svd.se/lo-flyktingkrisen-paverkar-ekonomin

  Inte ens Sverigedemokraterna anser att det råder tabu numera:
  “SD: Tabun kring invandringsfrågan har släppt”
  http://www.metro.se/nyheter/sd-tabun-kring-invandringsfragan-har-slappt/EVHoht!cSET98F7isjaM/

  Såg att grannkommunen, Marks Kommun, ger bl.a. 175 000kr i bidrag till Marks Golfklubb så att de kan köpa en ny gräsklippare.
  Så vi går ju inte på knäna riktigt än.

  1. Lennart

   Roger, tack för mycket intressanta länkar, bra jobbat! Ska läsa dom imorgon, har just landat och är rätt jet-lagged.

 4. Bosse

  Det är nästan lite lustigt att konstatera att det du skriver här och som i vår omvärld ses som en helt normal reflektion över flyktingsituationen i Sverige, detta riskerar utan tvekan att avfärdas som högerextrem propaganda och på gränsen till rasism här i Sverige 😉

  Eftersom jag nog tycker mig känna dig såpass bra att jag vet att du ligger så långt från både högerextremism och rasism som man kan komma så visar det bara på hur skruvad den offentliga debatten om de här frågorna blivit i vårt land.

  Någon sa att det som räknas som normalt utomlands, det räknas som extremt i Sverige och vice versa. Det är inte utan att jag håller med.

 5. Magnus Bäck

  Det är väl ändå lite naivt att tro att svenska partier kommer att uppmärksamma en debattartikel i NY Times?

  Norge och Finland har mycket riktigt tagit emot långt färre flyktingar, vilket har flera orsaker: det är betydligt mindre chans att flyktingar har släkt och vänner i de länderna, det är längre resväg och Sverige har rykte om sig att vara ett mer mottagande land. Av dessa tre skäl är det egentligen bara det sista som Sverige kan påverka och då förmodligen bara på längre sikt. Så vad ska man göra på kort sikt? Ignorera lagar och fördrag och skicka tillbaka folk med vändande tåg?

  Självklart kan inte Sverige axla det här på egen hand. Det har varit Sveriges hållning hela tiden.

  Artiklar liknande Teitelbaums kan och har skrivits även i Sverige vid många tillfällen. Däremot har sådana artiklar fått kritik, ofta hård sådan. Dock håller jag med om att debattklimatet är onödigt polariserat och benäget att sätta etiketter på folk snarare än att diskutera sakfrågorna.

 6. Björn Nilsson

  Problemen finns inte bara i Sverige, Tyskland har också gjort en vansinnig manöver genom att förklara att alla från Syrien får komma. Det innebär att det är ungefär en syrier av fem migranter i det stora flödet, men alla kallas “flyktingar” och är naturligtvis syrier om någon frågar. Dessutom har EU till råga på allt fungerat som transportkompani för människosmugglarna genom att plocka upp folk ur sjunkfärdiga båtar och sedan fört dem till Europa i stället för att köra tillbaka med dem till Afrika.

  Oroande är att X antal tusen personer har kommit till Sverige och sedan bara försvunnit. De har inte begärt asyl, inte rest vidare, utan bara försvunnit. Vad är det för människor, vad kommer de att göra här? Schengensystemet visade sig inte fungera för en sådan här situation, där tusentals människor ibland bokstavligen slår sig in över EU:s yttre gräns och sedan drar vidare utan att fråga om de är välkomna eller inte. Dessutom är uppåt 70% av migranterna unga män (är de syrier borde de vara hemma och slåss mot IS och andra skurkar), och det ger ännu mer otrevliga tankar. Finns det jihad-typer med i flödet, eller kriminella? Ganska troligt. Det är redan en otrevlig stämning i vissa svenska förorter. Lär inte bli bättre med påfyllning av “flyktingar” som lever utanför lagen. – Hela den här historien är vanskött av lågkompetenta politiker.

 7. Magnus Bäck

  Det är lätt att klaga, men föreslå gärna lösningar. Vad ska man göra när EUs yttre gräns inte kan hållas, de inre gränserna står mer eller mindre vidöppna, Dublin-förordningen (av goda skäl) inte tillämpas av någon och EUs ledare är ointresserade av att diskutera frågan?

  Teitelbaum begår, liksom många andra, misstaget att kalla de som nyligen beslutat om regelskärpningar för kappvändare, som om flyktingfrågan handlar om allmänt tyckande oberoende av vad som händer i omvärlden och oberoende av att antalet asylsökande fram till i augusti/september låg på historiskt jämförbara nivåer.

  1. Lennart

   Magnus, bra kommentar, och själv är jag givetvis ingen expert. Men vad jag förstår så har varken Norge eller Finland tagit emot jämförbara flyktingmängder. Dvs Sverige har haft alternativ. Det är m.a.o. inte en fråga som vi kan axla själva. Och att vi tvingas skära ner på utlandsbiståndet visar väl att vi inte längre kan hantera den här krisen på egen hand. Jag tycker mig också känna igen vad Teitelbaum säger om att all kritik av gällande flyktingpolitik har avfärdats som rasistisk. En artikel som jag inte tror skulle kunna ha skrivits i dagens Sverige. Det ska onekligen bli intressant att se vad reaktionerna från de olika partierna kommer att bli. Om de nu uppmärksammar artikeln.

Comments are closed.