Politik

Silicon Valley-teknologi spelar roll i IS-terrorismen och Flyktingkatastrofen

European detail map of Flickr and Twitter locations

Twitter-användning i EU.

Det är inte så konstigt att dagens IT-teknologi som kommer från Silicon Valley också skulle spela en roll i fenomen så olika som Den Stora Flyktingkatastrofen och IS-terrorismen.

För Den Stora Flyktingkatastrofen är det mobilindustrin med sina mobiltelefoner och mobilnät som har hjälpt flytringarna navigera genom EU och nå Sverige och Tyskland. Och samtidigt hjälpt dom hålla kontakten med sina familjer i hemländerna. Och givetvis också hjälpt unga förtryckta i Mellanöstern och Centralasien se att dom har en chans till ett bättre liv i EU.

Och för IS-terroristerna har Twitter blivit ett kommunikationsmedel som de har kunnat utnyttja för att locka rekryter och sprida sitt budskap.

E.T Brooking skriver i Foreign Policy: Anonymous vs. the Islamic State

For nearly a year, a war has been unfolding in strange corners of the Internet. But can a bunch of hackers really take on the world’s deadliest jihadi group?

For more than a year, a ragtag collection of casual volunteers, seasoned coders, and professional trolls has waged an online war against the Islamic State and its virtual supporters. Many in this anti-Islamic State army identify with the infamous hacking collective Anonymous. They are based around the world and hail from every walk of life. They have virtually nothing in common except a passion for computers and a feeling that, with its torrent of viral-engineered propaganda and concerted online recruiting, the Islamic State has trespassed in their domain. The hacktivists have vowed to fight back.

The effort has ebbed and flowed, but the past nine months have seen a significant increase in both the frequency and visibility of online attacks against the Islamic State. To date, hacktivists claim to have dismantled some 149 Islamic State-linked websites and flagged roughly 101,000 Twitter accounts and 5,900 propaganda videos. At the same time, this casual association of volunteers has morphed into a new sort of organization, postured to combat the Islamic State in both the Twitter “town square” and the bowels of the deep web.

Två exempel på hur teknologier kan utnyttjas på sätt som skaparen inte hade tänkt sig. För teknologi är värdeneutral och kan lika gärna rädda liv som ta liv, eller göra det möjligt miljoner människor i en världsdel att fly till en annan.

Under min vistelse i Malmö kunde jag med egna ögon se de nyanlända Afghanska flyktingarna gå runt på Malmö Central och kolla sina mobiler, som var av senaste modellen och försedda med EU-fungerande SIM-kort.

Och för alla de svenska och andra EU-ungdomar som har rest till Syrien och IS så har alltså Twitter varit den länk som IS har använt för att locka dom.

Det är också intressant att just hackarkollektivet Anonymous nu har börjat göra gemensam sak med EU mot IS. För dom om någon förstår hur viktig den moderna mobila och sociala teknologin är.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien