Politik

Obamas och EUs försök att få Putin att dumpa Assad i kriget mot IS

Tags:

Vladimir Putin - Caricature

För att lyckas i det nya kriget mot terrorismen i Syrien så måste de allierade USA, EU och dess arabiska bundsförvanter på ett eller annat sätt få Vladimir Putin att bryta med Iran och göra sig av med Assad. Mannen som med sina tunnbomber gjorde det möjligt för IS att växa fram.

Jay Solomon skriver i Wall Street Journal: U.S. Eyes Russia-Iran Split in Bid to End Syria Conflict. Washington’s Middle East allies aim to coax Putin to support limits on Tehran-backed Assad’s time in power

The Obama administration and European and Arab allies are seeking to peel Russia away from its alliance with Iran, a partnership that has bolstered Syrian President Bashar al-Assad, said senior diplomats involved in efforts to end Syria’s lengthy conflict.

The efforts, which have unfolded quietly through meetings involving Russian President Vladimir Putin and Middle Eastern leaders, are meant to coax support from Moscow for a limit on Mr. Assad’s time in power. Such a step would solidify an emerging international coalition and help clear the way for a more concerted military effort to counter Islamic State in Syria and Iraq.

Iran is seen as a brake on those efforts because of its more staunchly pro-Assad position, which it wants the Kremlin to support. If Russia holds fast to Iran and Mr. Assad, it would undermine hopes for an international consensus.

A senior U.S. official on Tuesday said Washington has seen “increased tensions between Russia and Iran over the question of the future of Syria.”

Väljer Putin Assad över samarbete med alliansen så är allt hopp ute om seger över IS. Frågan är hur Putin ser sin egen och Rysslands framtid.

Kriget mot terrorismen står och väger i vågskålen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien

One thought on “Obamas och EUs försök att få Putin att dumpa Assad i kriget mot IS

  1. Björn Nilsson

    Det här måste vara ett av dina mer förvirrade inlägg. President Assad (den president som flertalet syrier själva föredrar om de får välja själv – vilket de inte får enligt diverse anti-syrier) står i ledningen för motståndet mot ISIS. Att ISIS skulle ha skapats av att syriska krigsmakten bombarderar bluffrebeller är löjligt. ISIS skapades i Irak, som en direkt följd av att USA slog sönder det landet. Faller den nuvarande regeringen (regering alltså, inte ‘regim’) i Syrien är det ISIS-typer som kommer att ta över. Det blir ett nytt Libyen. Det vill Ryssland och andra inte ha. När Ryssland nu bombade sönder ISIS’ tankbilsflotta, och därmed riktade ett generalslag mot gruppens viktigaste inkomstkälla (oljehandel) är det en första klassens näsknäpp mot USA som naturligtvis har järnkoll på vad som händer på marken i Syrien men som nogsamt undvikit att bomba tankbilarna. Det visar vem som stödjer vem.

Comments are closed.