Politik

Svensk slapphet har under flera år öppnat luckor i gränsen för kriminella

svensktpass

När migrationen ökar till aldrig tidigare skådade nivåer så kommer samtidigt allt fler rapporter in om fusk med svenska pass och oegentligheter inom Migrationsverket. Att en person ska kunna få ut ett dussin pass åt sig själv på ett år utan att Migrationsverket reagerar är förunderligt.

Anders Jörle, f.d. presschef på UD skriver i SvD: Sverige har blundat för handel med pass. Frågan om missbruket av svenska pass är bara ett av flera exempel inom migrationsområdet som hanterats slappt. Summan av bristerna hotar det politiska systemet, skriver Anders Jörle.

Den svenska politiska senfärdigheten att förstå och agera på missbruket av svenska pass är, och har genom åren varit, häpnadsväckande.

Det var under alla mina fem år i utrikesdepartementet uppenbart för alla tjänstemän att människor avsiktligt förlustanmälde pass som de egentligen sålt, oftast i Mellan­östern. Det fanns enstaka exempel på personer som förlustanmälde pass från samma plats i Turkiet omkring ett dussin gånger. Det fanns ingen anledning för dem att besvära sig med några nya för­klaringar till varför passet var borta eftersom lagen omöjliggjorde för myndigheterna att stoppa missbruket.

Det är rätt skrämmande att inse att passkontrollen i decennier har bestått i att man jämför ett passfoto med personen som lämnar fram passet. Nu med biometriska pass så kommer maskiner att läsa passen och förhoppningsvis så kommer fusket att minska.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Migration

2 thoughts on “Svensk slapphet har under flera år öppnat luckor i gränsen för kriminella

    1. Lennart

      Bossebus, tack jo jag läste faktiskt den sidan igår eftersom jag själv måste förnya mitt pass nästa år. Problemet är att man hittills har kunnat anmäla att man har förlorar sitt pass och då får man ett nytt. Inte bara en gång utan i vissa fall upp mot ett dussin ggr per år. Utan att polisen har reagerat. Och sen har passen gått till personer i Mellanöstern.

Comments are closed.