Politik

Sveriges unika flyktingpolitik granskas i sömmarna

An Attack and an Identity Crisis in Sweden

Den svenska flyktingpolitiken har fram till terrorattackerna i Paris varit en av världens mest liberala; med öppna gränser, inga passkrav och sociala förmåner som få andra länder kan eller vill matcha.

Precis varför den svenska flyktingpolitiken har blivit som den är är svårt att riktigt förstå eftersom den är så unik även för Skandinavien.

Men som Johan Schück skriver i DN så är det inte alls så att invandring i den skala som nu sker är bra för ekonomin, något som hittills har varit en trossats: Johan Schück: Plus och minus i kalkyl för flyktinginvandring

Stimulansen avtar längre fram, eftersom man endast under en begränsad tid kan lånefinansiera offentliga utgifter. Sedan blir det nödvändigt att klara de ökade utgifterna för flyktingmottagande och integration på annat sätt, alltså med hjälp av högre skatter och/eller minskade utgifter. I båda fallen betyder detta en kännbar åtstramning jämfört med tidigare.

Samtidigt måste man räkna med att utgifterna stiger, eftersom flyktinginvandringen troligen fortsätter – fastän kanske i långsammare takt. Detta kommer utöver att det finns en växande grupp som har beviljats asyl i Sverige, men fortfarande inte har kommit tillräckligt långt när det gäller kunskaper i svenska och annat för att få jobb.

Trycket ökar mot de offentliga välfärdssystemen som finansieras med skattemedel. Avgörande blir därför att förenkla vägarna ut på arbetsmarknaden. Hittills har det tagit kring sju år från ankomsten till Sverige innan hälften av flyktingarna har kommit i arbete.

Som det ser ut idag så kommer migrationen att fortsätta i oförminskad skala, åtminstone på kort sikt. För om Migrationsverkets senaste siffror håller i sig och det är alltså efter gränsskärpningarna, så kommer Sverige under 2016 att få ta emot nära en halv miljon flyktingar. Dvs dubbelt mot under 2015. Förhoppningsvis kommer dessa nu i alla fall att få visa upp sina pass.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Sverige

11 thoughts on “Sveriges unika flyktingpolitik granskas i sömmarna

 1. San

  …… Tänk att få kasta ur sig påståenden till höger och vänster utan verklighetsförankring. USA har sedan 60-talet tagit emot överlägset mest kvotflyktingar, 50000-200000 årligen. De senaste åren i genomsnitt 80000 årligen. Så just nu finns det lite drygt 400000 med flyktingstatus i USA. Det är ju inte den enda formen av invandring till USA och inte heller den mest signifikanta.

  http://www.unhcr.org/pages/49e492086.html

  1. Lennart

   San: den årliga flyktingkvoten till USA förra året var 70 000, vilket är det gällande taket http://www.state.gov/j/prm/releases/statistics/228666.htm enligt officiella siffror.

   Fram till “Flyktingkatastrofen” i år var det en försvarbar siffra. Men för ett land med en befolkning på över 319 miljoner är det knappast något att vara stolt över. Speciellt inte med tanke på att Sverige faktiskt har tagit emot 200 000 flyktingar i år. Skulle USA ha tagit emot lika många som procent av befolkningen skulle siffran landa på 6 miljoner.

   Det nya idag är att republikanerna vägrar att ta emot fler arbetskraftsinvandrare och att alla republikanska guvernörer har gått ut och sagt att man inte kommer att ta emot några flyktingar från Syrien överhuvudtaget.

   Om du vill slå på trumman för amerikansk invandring bör du också ta upp de över tio miljoner papperslösa som idag finns i USA: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/11/19/5-facts-about-illegal-immigration-in-the-u-s/ Invandrare som republikanerna vill driva ut.

   Här i Silicon Valley har IT-företagen som sagt agiterat för att öka arbetskraftsinvandringen, men republikanerna vill snarare minska siffran än öka den.

   Det här är överraskande svängning för en nation som alltid har varit positiv till invandring.

   1. San

    Ha ha, jag är egentligen inte här för att argumentera eftersom du är fascinerande full av skit Lennart.

    Men jag kan ju smått påpeka att USA har ökat andelen kvotflyktingar som ska komma de närmaste åren och att papperslösa är här för att stanna, men det vet ju egentligen också du.

    1. Lennart

     Sam, ditt språkbruk håller snabbt på att försämras. Men när du säger att USA:s papperslösa “är här för att stanna” så är det inte alls sant, som bl.a. den auktoritativa Economist också har påpekat: http://www.economist.com/news/leaders/21595902-expelling-record-numbers-immigrants-costly-way-make-america-less-dynamic-barack-obama
     America is expelling illegal immigrants at nine times the rate of 20 years ago (see article); nearly 2m so far under Barack Obama, easily outpacing any previous president. Border patrol agents no longer just patrol the border; they scour the country for illegals to eject. The deportation machine costs more than all other areas of federal criminal law-enforcement combined. It tears families apart and impoverishes America.

     Så Obama-regeringen har utvisat hela två miljoner papperslösa under de senaste åren!

     New York Times har också en intressant artikel om varför det tar två år för en syrisk flykting att komma till USA: http://www.nytimes.com/interactive/2015/11/20/us/why-it-takes-two-years-for-syrian-refugees-to-apply-to-enter-the-united-states.html Why It Takes Two Years for Syrian Refugees to Enter the U.S.

 2. Peter

  Hur förklarar man denna brist på solidaritet i USA? Vad säger dina amerikanska kompisar? Vad säger politiker?

  Syrian refugees

  Turkey 2,181,300
  Lebanon 1,075,637
  Jordan 633,644
  Sweden 60.000

  US 1,999

  1. Lennart

   Peter, bra fråga. Det finns en hysterisk rädsla för Islam och för flyktingar från muslimska länder här i USA. Om jag skulle använda ordet “solidaritet” så skulle man inte förstå vad jag menade. Det här har ingenting med USA att göra. Alla republikanska guvernörer har redan gjort klar att flyktingar från Syrien och Irak är inte välkomna i deras stater. Och Obama har endast talat om ett mycket litet antal flyktingar under det närmaste året. USA var länge ett invandrarland. Det är det inte längre. Och det är en stor kovändning som kommer att få stora konsekvenser.

 3. Björn Nilsson

  Nu har det kraschat: migranter i Malmö måste sova på gatan, blir tillsagda att försöka skaffa boende själva. Det som inte skulle hända, eftersom våra hurtiga politiker påstod att det minsann fanns resurser. Och det fanns det ju – men inte obegränsat! Därmed kan dessa personer som visserligen råkat tappa sina ID-handlingar men håller desto hårdare i telefonen ringa hem och tala om att det inte exakt är paradiset i Sverige. Och vad det gäller alla som söker asyl så finns detta som rättighet, men det finns ingen skyldighet för Sverige att bevilja asyl. Med andra ord finns det ingen rättighet att tvinga sig in i Sverige eller något annat land heller för den delen. Därmed kan mängder av folk komma till Sverige, men de kan försvinna ur landet också. Skulle tro att efter morden på IKEA-Västerås blir det hårdare koll på att avvisade verkligen lämnar landet också.

Comments are closed.