Politik

Flappy Bird och Reskinning apps, hur den mobila appmarknaden verkligen fungerar

Det här är en fantastisk historia som visar hur geniala personer som ofta helt saknas programmeringskunskaper har lyckats hitta på ett sätt att själva skapa mobila appar genom att köpa legal källkod för ett populärt mobilspel från platser som Chupamobile och Codecanyon och för populära dataspel som det nu förbjudna Flappy Bird, dra av huden, den grafiska komponenten, på spelet, ersätta den med en ny grafik som man också har köpt, och sen snabbt publicera det “nya” spelet på Apple App Store och Google Play. Och sen marknadsföra det “nya” spelet s[ mycket man kan. På höjden av sin popularitet så publicerades 60 kloner av spelet per dag på Google Play och Apples App Store.

Troy W skriver på Growthbug.com: How Flappy Bird Ruined The App Market.

But who are these reskinners?
They’re typically people with no skills in game or app development that buy source code, buy graphics or find free(crappy) ones on the net, and then replace the old graphics with the new…To ‘produce’ a ‘new’ app.
During the very beginnings of any industry or niche, you usually start off with the Gatekeeper. The Gatekeeper is the skill, asset, or thing that is stopping markers(or just your average person) from getting into that particular market niche.

It was like THIS during the early stages of the app market.
If you were a developer, you could build a great game or app and you would immediately have a good shot at success because their was room for cream to rise to the top. (Granted, You would still need to do a bit of promotion).

If you built a game that sucked or was not high quality, your game would have a chance to rise, and maybe it would rise, but ultimately it would sink. So everything still depended on QUALITY, as it always will.

Läs hela artikeln, den är fascinerande.

Och det är så här som den mobila appmarknaden fortfarande fungerar, även om plagieringen kanske inte är lika extrem som med Flappy Bird.

För dagens mobila appar alla skrivna enligt den princip som den norske datavetaren Trygve Reenskaug skapade på 1970-talet här i Silicon Valley och som kallas Model View Controller, som separerar grafiken från själva den underliggande koden genom klara gränssnitt eller APIn.

Men vänta, är det inte så som den s.k. API-ekonomin också fungerar? Och svaret är ett rungande ja. Vilket betyder att reskinning egentligen fungerar precis lika bra för alla appar i datormolnen.

Och så snart vi får en halvvägs innovativa appar så kommer klonerna som ett brev på posten.

En liten insikt i hur ambitiösa aktörer på den mobila appmarknaden kan utveckla appar utan att kunna programmera och sen sälja dom med mördande reklam. Jag träffade en sån här kille på en Hackathon för ett år sen men förstod inte riktigt vad han talade om. Nu gör jag det och det är en fascinerande historia hur appmarknaden fungerar bakom kulisserna.

Hur skulle man säga “reskinning” på svenska?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien