Politik

Årets Julklapp i USA, you name it: hoverboards, Swagways, self-balancing scooters eller personal transporters

Som jag skrev för några dar sen när jag såg en passagerare med ett rollerboard på San Francisco-flygplatsen: Rollerboards allt populärare i USA, hur är det i Sverige.

Nu visar det sig att såna här motoriserade rullbräden verkligen håller på att ta USA eller i varje fall Kalifornien, med storm, trots att dom inte ens har ett namn än. Ja eller trots att dom ar hur många namn som helst.

Laura M Holson skriver i New York Times om hur man nu försöker utforma lagar som ska göra det möjligt för kidsen att använda de här brädena på allmän plats:
Laws Struggle to Keep Up as Hoverboards’ Popularity Soars

Self-balancing motorized boards have many names: hoverboards, Swagways, self-balancing scooters and, among the Star Trek crowd, personal transporters. But whatever they are called, they now have parents, lawmakers and others struggling to figure out how safe they are and how to regulate them, because in most places the rules have not caught up with the new technology.

Some property owners have banned them for liability reasons, as it is easy to see how a rider could trip on a bump or unexpected curb. And although they have taken the Upper East Side and other parts of New York City by storm, the state classifies them as motorized vehicles that cannot be registered, so riding them in public can incur a steep fine.

In California, by contrast, lawmakers have tried to get ahead of the problem: A new law effective Jan. 1 will allow electric-powered boards to be ridden in bike lanes and pathways, ideally to help commuters break free from cars and bicycle traffic.

Årets julklapp i USA alltså, dags att kasta dig ut i höstmörkret till närmaste prylaffär och skaffa en eller två m.a.o.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Prylar

2 thoughts on “Årets Julklapp i USA, you name it: hoverboards, Swagways, self-balancing scooters eller personal transporters

 1. roger

  Även Airboard är ett vanligt namn som jag hört på den. Såg den i Sverige för första gången i somras – utgår från att den kommer bli väldigt populär – ashäftig, verkligen.

  Har långt ifrån börjat blomma här än, men finns nog på många barns önskelista i år.
  2016 kommer nog marknaden explodera.

  1. Lennart

   roger, problemet som jag ser det är att den bara kan användas på helt platta ytor, minsta lilla ojämnhet på en trottoar t.ex. för att man kör fast. Vilket betyder att det är en inomhusgrej. Men jag håller med, den håller helt klart på att bli väldigt populär.

Comments are closed.