Politik

Bristfällig barn och familjepolitik ut ur skuggorna i Silicon Valley

october in the bay area

Drömfabriken i Silicon Valley handlar om innovationer, pengar, gentrifiering, avancerad skatteplanering, men inte om människorna och deras liv. Och allra minst om barnen och barnfamiljernas utsatta situation i IT-samhället.

För Silicon Valley handlar för det allra mesta om unga ogifta människor för vilka familjen och speciellt barn överhuvudtaget inte existerar som något man bryr sig om. I alla fall hittills. Men som Claire Cain Miller skriver i New York Times så har ett antal IT-företag nu börjat ta upp den här problematiken: Silicon Valley Is Growing Up, Giving Parents a Break

In an informal poll last month by CB Insights, a private company data firm, 63 percent of the 4,040 respondents — mostly start-up founders who are also parents — said they struggled with balancing their start-up and parental duties daily or all the time. Only 10 percent said they never did.

“I know people struggle with this — I certainly do as a parent and founder — but over 60 percent struggling with it every day or all the time even surprised me,” said Anand Sanwal, chief executive of CB Insights.

There are signs the culture could be changing.

On Friday, for example, Mr. Zuckerberg sounded a different note when he said he would take two months of paternity leave after his daughter is born. (Facebook offers employees four months of paid parental leave.) On Thursday, Spotify, with headquarters in London and Stockholm and offices worldwide, said it would give full-time employees six months of paid parental leave and one month of transition in which they can work flexible or shorter hours.

Long hours in the office and the expectations of being connected at home are familiar to workers across industries, not just Silicon Valley. Fifty-six percent of parents in dual-income households across the wage spectrum say they find the work-family balance to be difficult and stressful. But tech takes the high-stress, high-stakes American work culture to the extreme.

Nu är det långt, mycket långt kvar tills IT-ingenjörerna i Silicon Valley får tillgång till vad som i USA kallas work life balance. Men frågan har nu i alla fall förts upp på dagordningen, vilket är ett första litet steg i rätt riktning. Den här frågan är också ihopkopplad med den macho och grabbkultur som alltmer har uppmärksammats i Silicon Valley, och frånvaron av jämställdhet för kvinnor och USA:s afroamerikaner.

Den lyckliga dalen har en mörk baksida som nu börjar komma fram från skuggorna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Silicon Valley