Politik

Hur USA och EU kan besegra IS, genom att skapa en ny Sunni-stat i Syrien och Irak!

Tags: , , ,

IMAG0151

John Bolton var en av president Bushs allra gräsligaste följeslagare och hans korta tid som USA:s FN-ambassadör en av FN:s lågvattenmärken. Sedan den tiden ha Bolton funnit en tillflykt i American Enterprise Institute, en av USA:s många tankesmedjor på högerkanten.

Men Bolton har faktiskt skrivit en mycket bra artikel i New York Times om hur USA och EU kan besegra IS, som jag inte har sett någon nämna hittills.

John R Bolton skriver i New York Times:

If, in this context, defeating the Islamic State means restoring to power Mr. Assad in Syria and Iran’s puppets in Iraq, that outcome is neither feasible nor desirable. Rather than striving to recreate the post-World War I map, Washington should recognize the new geopolitics. The best alternative to the Islamic State in northeastern Syria and western Iraq is a new, independent Sunni state.

This “Sunni-stan” has economic potential as an oil producer (subject to negotiation with the Kurds, to be sure), and could be a bulwark against both Mr. Assad and Iran-allied Baghdad. The rulers of the Arab Gulf states, who should by now have learned the risk to their own security of funding Islamist extremism, could provide significant financing. And Turkey — still a NATO ally, don’t forget — would enjoy greater stability on its southern border, making the existence of a new state at least tolerable.

The functional independence of Kurdistan reinforces this approach. The Kurds have finally become too big a force in the region for Baghdad or Damascus to push them around. They will not be cajoled or coerced into relinquishing territory they now control to Mr. Assad in Syria or to Iraq’s Shiite militias.

Alltså skapa en ny Sunnistat i det område som IS idag kontrollerar istället för att släppa in Assad och den Irakiska regeringen för att förtrycka den sunnimuslimska befolkningen i området. Något som skulle skapa en ny gigantisk flyktingvåg till EU.

Det här är ett mycket bra och realistiskt förslag som löser ett antal problem i området. Och som sen kan strunta i om Assad sitter kvar i en liten krympande enklav kring Damaskus och Latakia.

Vilket visar att det gamla ordstävet “från barn och dårar får man höra sanningen” fortfarande har en viss giltighet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien

7 thoughts on “Hur USA och EU kan besegra IS, genom att skapa en ny Sunni-stat i Syrien och Irak!

 1. Christer W

  Tyvärr Björn, det handlar också om odlingsbar mark.Eftersom daesh fördriver minoriteter av allehanda slag “frigörs” mark till sunniter och de vet med det bestämdaste när daesh fördrivs från området så måste de lämna ifrån sig den marken och mer därtill.

  Ett är också tydligt att Bolton är ute och cyklar. Han inser inte att ALLA sunnitiska intentioner på omvärlden, och de är inte små, formas och styrs från Riyad. Vad us måste det är att bryta med Riyad och inte blunda för vad de egentligen sysslar med.

  För närvarande sker den goda utvecklingen att oljan sjunker i pris och dessutom blir allt mindre åtråvärd, vilket håller på leder till saudisk ekonomisk kollaps.
  Det betyder att de får allt mindre möjligheter att finansiera olika sunnitiska grupperingar typ daesh, al-quida, boko harm etc. Och inte mist, inte heller finansiera byggen av moskéer som styrs av dem indirekt.

 2. Björn Nilsson

  Är inte flerparten av Syriens regering och krigsmakt sunniter som inte alls känner sig förtryckta av presidenten men som däremot är skrämda av religiösa extremister, trasproletärer och kriminella och ickesyriska ‘gudskrigare’? En känsla som de delar med större delen av syriska befolkningen.

 3. Johnny

  Bolton och Lennart vill skapa en ny sunnistat där IS idag härskar, men IS är den nya sunnistaten! Som sponsras av USA, Turkiet, Israel, Saudarabien, Quatar, Förenade Arabemiraten. Ryssland, Iran, Syrien, Hezbolha bekämpar IS.

  Intressant att se vad som händer efter turkiets nedskjutning av ryskt bombplan? Turkiet är NATO och NATO är USA. Kommer Ryssland att hämnas sin döde pilot genom att förklara Turkiet krig eller vad? Nedskjutningen är ju en ren provokation mot Ryssland, typ anfall oss (Turkiet) om du vågar (Ryssland), NATO och USA försvarar oss. Well, vi får se hur denna boll studsar vidare i världspolitiken.

 4. Marcin

  Ibland känns det som gårdagens misstag i Mellanöstern förvärras med varje försök att ställa saker och ting till rätta igen. Fast jag har nog troligtvis missförstått saker och ting.

 5. Marcin

  Så sunni och shia kan inte leva tillsammans, menan vi skall tolerera dem båda i mångkulturens namn? 🙂

Comments are closed.