Politik

Blockaden är hävd, är Iran nästa stora startupmarknad?

hamijoo

Hamijoo

Precis som Kina så har Iran utvecklat egna kopior av kända appar, som Amazon-liknande Digikala, Groupon-liknande Takhfifan, Android appbutiken Café Bazaar, YouTube-liknande Aparat, Spotifyliknande Navaak, Ebayliknande Esam, det sociala nätverket Cloob och Kickstarter-liknande Hamijoo.

I Kinas fall har det handlat om politiska överväganden, i Irans fall om blockaden. Men i båda fallen så har länderna utvecklat en intern IT-marknad fri från den amerikanska dominansen som har hämmat den interna IT-marknaden i EU, Kanada och Latinamerika.

Så när blockaden nu har lyfts så kan Iran mycket väl stå på tröskeln till en storhetsperiod för landets IT-industri. En IT-industri som mycket väl kan komma att bli betydligt större än den Israeliska IT-indistrin, som hittills har varit Mellanösterns enda IT-marknad och dessutom en av världens största.

Vas Panagiotopoulos skriver i How We Get on Next: Is Silicon Tehran the Next Big Thing? International investors are about to gain access to a fertile and untouched tech market

One of Iran’s biggest assets is most definitely its human capital — a young and highly educated population. Seventy percent of the 80-million-strong population is under 35. In addition, the Iranian diaspora could become one of the best assets of Iran’s startup ecosystem. “What we need right now in Iran is a reverse brain-drain,” said Alireza Jozi, co-founder of the Iranian technology website TechRasa. The presence of renowned academic institutions such as Tehran’s Sharif University of Technology surely helps, too. “This shows the big talent pool in Iran, with many university grads with the spirit of entrepreneurship,” he said.

Iran’s entrepreneurial community witnessed rapid growth between 2012 and 2013 when its first startup events began to spread around the country. Nowadays there’s a rich and vibrant ecosystem, but achieving such progress hasn’t been easy with international sanctions in place.

Iran har redan acceleratorer som acceleratorer Avatech och riskkapitalfonder som Sarava. En annan viktig accelerator, DMOND, stöds av Silicon Valleys Plug & Play Tech Center, där jag själv har varit.

Startupmarknaden i Silicon Valley svämmar över med exil-Iranier som alla kan väntas vara intresserade av att hjälpa sitt hemland på fötter.

Om bara amerikanska riskkapitalföretag nu börjar satsa på den iranska startup-industrin så kan vi vänta oss en snabb utveckling. Den enda frågan idag är om mullorna, som hellre behåller makten än att man låter Iran blomstra, kommer att tillåta en sån utveckling.

Det skulle inte alls förvåna mig om man fängslade en eller et par amerikanska riskkapitalister på besök för att förhindra den egna IT-industrin att knyta internationella kontakter.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran