Politik

Bergigt kinesiskt landskap med klättrande byar i toppmoderna Taiwan

danshui

Det typiska kinesiska landskapet består av en himla massa berg och små byar som klättrar huller om buller uppför bergssidorna. Den enda plats i världen där jag har sett liknande byar är i södra Brasilien.

Den här byn ligger i norra Taiwan och bilden är nytagen för dagen eftersom min dotter just skickade mig en massa bilder på det kinesiska sociala nätverket WeChat. Som dock inte används i Taiwan där man istället använder japanska Line.

Men byn är vacker och det enda man saknar är alla de kinesiska ljuden från de små gatorna och bullret och bånget från trafik och allt möjligt.

En typisk liten by som jag själv såg många av när jag studerade på Taiwan i slutet av 1960-talet. Jag har aldrig återvänt och nu är jag om sanningen ska fram inte intresserad. Man måste prioritera och för mig är det IT och EU, speciellt då Sverige, som gäller.

På den tiden var alla svenskar som studerade kinesiska och angränsande ämnen fanatiska maoister, både i Sverige och USA. Sen när de politiska vindarna vände sig så vägrade de att erkänna att de någonsin ens tänkt på Maoismen. De fortsatte till höga positioner inom UD och olika företag.

Men trots att maoismen nu har gått till historiens skräphög så finns de små byarna som jag minns kvar. Som här vid havet i Taiwan.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kina