Politik

Klockan tickar, president Obamas Syrien-strategi för sitt sista år i Vita Huset

Tags:

Tow Training

President Obama strategi i Syrien för sitt sista år vid makten är att fortsätta göra så litet han överhuvudtaget kan och låta Putin och EU sköta ruljansen. Allra minst vill han införa en flygfri zon för att förhindra att Assadregimens bombflyg bombar civilbefolkningen i det FSA-kontrollerade områden. Något som Hillary Clinton säger att hon skulle göra om hon blir USA:s president 2017.

Som Adam Entous skriver i Wall Street Journal så har Turkiet och Saudi Arabien pressat honom att fortsätta leveransen av en mindre mängd pansarbrytande TOW-raketer för att ge FSA-gerillan en chans att försvara sig mot Assadregimens pansar. Tow är en förkortning av Tube-launched, Optically-tracked, Wire Command-link Guided och är alltså raketer som styrs med en tråd.
: U.S., Allies to Boost Aid to Syria Rebels. Shipments of arms, supplies are aimed at pressuring Assad while countering Russia, Iran

U.S. officials said the Obama administration is pursuing what amounts to a dual-track strategy, which aims to maintain military pressure on Mr. Assad and his Russian and Iranian supporters while U.S. diplomats see if they can ease him from power through negotiations. U.S. officials said the pressure track was meant to complement the diplomatic track by giving the U.S. leverage at the negotiating table.

Saudi and Turkish officials say the level of U.S. support for rebel groups remains insufficient, despite the latest U.S. promise to do more. ……

Saudi officials not only pushed for the White House to keep the arms pipeline open, but also warned the administration against backing away from a longstanding demand that Mr. Assad must leave office.

The White House has opened the door to Mr. Assad remaining in power during a transition that could last six months or longer but has said he can’t be in power at the end of that process.

Trots att Obama inte vill ge FSA-styrkorna mer än det allra minsta antalet TOW-raketer så har FSA med deras hjälp haft framgångar mot Assads pansar.

Turkiet och Saudi Arabien har också tryckt på Obama att inte låta Assad sitta kvar vid makten i de Syrien-förhandlingar som väntas äga rum under nästa år.

Obama har redan backat flera steg och är nu villig att låta Assad sitta kvar i ett halvår efter förhandlingarnas slut, dvs tills Obama lämnar Vita Huset. Efter vilket det inte längre är hans problem.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien