Politik

API Marketplace, en marknad för APIn, en ny modell för IT-industrin

Tags:

mashape1

Dagens startupmarknad handlar om Öppen Kod, om agil systemutveckling, om Lean Startup, Minimum Viable Product och givetvis om riskkapital och ängelinvesterare. För att inte tala om inkubatorer och acceleratorer. Men till det här ekosystemet, för att använda en överanvänd term, kommer API-marknader som nu spelar en allt större roll inom startupmarknaden över hela världen.

Och vad en API eller gränssnittsmarknad är helt enkelt en gammaldags marknad i molnbaserade tjänster, som den på bilden ovan som heter Mashape och är typisk för såna här marknader.

Dvs en mängd olika molnbaserade tjänster uppdelad i olika grupperingar. Där ett startupföretag kan botanisera och leta efter tjänster som dom kan använda för sin app. Och som gör det möjligt för dom att snabbt snickra ihop en ny app.

mashape2

Och gemensamt för alla monlbaserade tjänster är att dom använder sig av en gemensam metod för att konsumera tjänsterna, som beskrivs på bilden ovan, med s.k. REST APIn. Även om många tyvärr ännu använder sig av den mer ålderdomliga SOAP.

Och som den andra bilden härovan visar så innehåller API-marknaden instruktioner för hur man accessar APIna med olika datorspråk och givetvis med API-industrins favoritverktyg, cURL och andra liknande verktyg som Hurl.it.

Så här ser det ut, den datormolnbaserade utvecklingsmodell som nu finns över hela världen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om API-ekonomin