Politik

USA: massskjutningarna duggar tätt, fortsatt framåt för vapenlobbyn

sb skjutning

Jag sitter på en restaurang i San Mateo i Silicon Valley tidigare idag. En ung tjej drar upp sin mobil, tittar på skärmen och säger, var ligger San Bernadino. Några kring bordet svarar, nere vid Los Angeles. Oh, svarar tjejen, det har varit en skjutning där. Ingen visar något intresse, konversationen fortsätter som om ingenting hade hänt. Vilket det ju inte har. Det är bara en annan masskjutning, en alldaglig händelse som inte angår någon i världens friaste samhälle.

Först litet statistik från DN: 352 masskjutningar i USA under 2015

Omkring 11.000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80.000 personer skjuts och skadas
årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Alltså 80 000 människor skjuts varje år i USA vara 11 000 dödas. Vilket betyder att på 13 år så skjuts över en miljon amerikaner varav 130 000 dör. År ut och år in, utan att någon lyfter ett finger för att stoppa vad som håller på att bli en krigszon.

DN rapporterar: Just nu: Minst 14 döda i skottdrama i Kalifornien

Upp emot 14 personer har skjutits ihjäl i San Bernardino i Kalifornien, säger polischefen Jarrod Burguan. Angreppet skedde mot ett socialkontor där det pågick ett evenemang. Senare uppgav polisen att en misstänkt hade skjutits till döds och ytterligare en misstänkt hade tagits i förvar.

Adam Nagourney, Ian Lovett och Richard Perez-Pena skriver i New York Times: San Bernardino Gunmen Kill at Least 14, Wound 17

Hours after as many as three gunmen stormed a service center for people with disabilities here on Wednesday, killing at least 14 people and wounding at least 17 others, the police engaged in a shootout in nearby surburban neighborhood, that officials said left one suspect dead, one likely wounded in an S.U.V. and a third suspect on the run.

After sightings of the men were reported, dozens of heavily armed police in tactical gear descended on the neighborhood in pursuit of the gunmen. Witnesses described a wild scene as the police closed in on the vehicle, with hundreds of shots being fired. Dozens of police officers rushed to the scene, many with their guns drawn, as the people in the vehicle battled the police. When the guns fell silent, the police swarmed out into the neighborhood and hunted for one person believed to be on the run.

Det absolut sjuka är att för varje masskjutning så köper amerikanerna mer skjutvapen och vapenlobbyn blir starkare.

Det här är ingenting som går att ändra på, det utgör grundvalen för det amerikanska samhället, att folk ska vara beväpnade till tänderna så att dom kan dra sina vapen och försvara sig om dom blir angripna. Det här är vad man menar när man talar om USA som ett fritt samhälle. Friheten att beväpna sig till tänderna, friheten att skjuta ihjäl sina vänner, släktingar, sin familj, varje dag, varje vecka, varje år, år ut och år in. Välkommen till världens sjukaste samhälle.

Pressklipp:
SvT,Aftonbladet, Expressen,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen

13 thoughts on “USA: massskjutningarna duggar tätt, fortsatt framåt för vapenlobbyn

 1. Örjan

  Johnny \söndra och härska är etablissemangets filosofi\
  är ett exempel på kulturmarxism. Alltså härskarteknik, det är också intressant att du är emot judendomen (multikulturalism). Detta är ju såklart osvenskt och opatriotiskt, då det är patriotiskt att följa regeringsformen.

  De muslimska trossamfunden har cirka 110 000 medlemmar, vilket utgör drygt en (1) procent av Sveriges befolkning. Svenska kyrkan har 6,5 miljoner medlemmar. Det finns 120 källarmoskéer i Sverige jämfört med 1584 kyrkliga församlingar. För övrigt: den svenska staten är och ska fortsätta att vara sekulär.

 2. Marcin

  När man letar efter runstenar i bygden så får man ta sig förbi och genom gårdar som noggrant vaktas av osynlig ögon. Kör man förbi mer än två gånger så kommer männen allt som oftast fram och det syns på deras kroppsspråk att de är rädda trots att de kliver bestämt över gräsmattan eller gårdsplanen. Ännu har ingen siktat mot mig och inga gevärspipor har jag sett i mynningen, trots att jag främling är bland stenarna.

 3. Johnny

  Världens sjukaste samhälle?

  USA eller Sverige? Det tål verkligen att diskuteras. Sverige har en feministisk regering som inte klarar av att kontrollera våra gränser och som bara tittar på när landet invaderas av muslimska immigranter, varav 75% män. En ohållbar migrationspolitik går nu förhoppningsvis i graven och att vi får en ny fungerande som minskar invandringen drastiskt och ökar återvändandet. SSU anklagar sin regering för rasism men ingen vettig människa bryr sig längre.

  Sverige är verkligen sjukt av utopisk kulturmarxism som feminism och multikulturalism som extrem vänstern propagerar för. Sverige skall splittras, söndra och härska är etablissemangets filosofi. Sverige är på väg mot ett nytt Grekland?

 4. Christer W

  Det finns kanske något annat i folksjälen här Bosse och Lennart. T.ex. har vi ju allemansrätten som tillåter folk att röra sig ute i marker.
  Men, det finns ytterligare en sak som kanske sitter djupt i oss, tolerans gentemot okända.
  För länge sedan var det vanligt att folk hängde ut en lykta på natten, inte för att lysa upp gården utan för att det skulle synas på håll i mörkret att där bor det någon och att det fanns möjlighet till skydd mot väder och vind.

  1. Lennart

   Christer, mycket bra, och en sak som jag vet existerade i Norrland var att man lämnade ytterdörren olåst och att grannar bara öppnade dörren och gick in. Skulle någon försöka sig på något sådant i dagens USA skulle dom riskera att bli ihjälskjutna.

   En annan sak i dagens USA är att när man skjuter ihjäl någon som man trodde var en inkräktare så är det liksom ingenting att bry sig om.

 5. Bosse

  Lennart: Det du skriver om din kompis är intressant. Eftersom jag kommer från ett föräldrahem på landsbygden och fortfarande har starka kopplingar där så har jag också många kompisar som lever där, som är jägare och som har vapen. Jag har aldrig någonsin hört någon av mina kompisar säga att om de upptäcker någon (random person) på sin tomt så skulle de ta fram sitt gevär och börja skjuta. Tvärtom så skulle nog den som uttryckte sig så ses som paranoid och livsfarlig för omgivningen. Där är en stor skillnad. Dessutom är den kristna högern inte speciellt stark här, vilket glädjer mig. 🙂

 6. Bosse

  Varför ställer så få amerikaner frågan “Varför?”
  Det är Wolfgang Hansson på Aftonbladet som ställer den högst relevanta frågan.
  Självklart är det så att (den fria) tillgången på vapen har stor för satt inte säga en helt avgörande betydelse.

  Men jag tror det finns annat som spelar in också, som den amerikanska attityden att det mesta kan lösas med våld och fungerar det inte direkt så försök med mer våld.

  Som ett exempel kan vi ta filmindustrin i olika länder. Vi kan se på en random fransk eller italiensk film och det är inte så självklart att vi det vi får se kommer att innehålla våld över huvud taget. I kriminalgenren kan vi se en engelsk deckare eller en svensk psykologisk thriller av något slag (alla länder har sina specialitéer 😉 ). Det är inte säkert att dessa filmer heller innehåller särskilt mycket våld, iaf inte vapenvåld.

  Ser vi däremot på en Hollywoodproducerad amerikansk film så är sannolikheten stor, och det oavsett genre, att det avlossats minst 500 skott innan filmen är slut.

  Så det sitter i huvudet på många amerikaner att:
  “Om du inte sköter dig som jag vill så har jag rätt att skjuta dig för att lösa ‘problemet'”.

  Så problemet är dels riklig tillgång på vapen, och dels låga eller i vissa fall obefintliga spärrar vad gäller att använda skjutvapen mot andra människor och att detta istället ses som något oundvikligt som det inte är mycket att varken orda om eller uppröras över.

  1. Lennart

   Bosse, mycket bra skrivet och det enda jag saknar är en koppling till den Kristna Högern. För att det finns en koppling är jag övertygad om eftersom den Kristna Högern och vapenlobbyn står mycket nära varandra.

   Jag har en kompis som säger sig vara liberal, röstar demokratiskt men som samtidigt säger att om han upptäcker någon på sin tomt så kommer han att ta fram sitt gevär och börja skjuta.

   Jag tror också att det finns en koppling till det öppna politikerhatet och tanken att man inte ska ha något med samhället att göra utan att kunna leva helt för sig själv.

 7. Örjan

  >Det absolut sjuka är att för varje masskjutning så köper amerikanerna mer skjutvapen och vapenlobbyn blir starkare.

  Sjuka? Tror att detta är väl modellerat i spelteori:

  Hobbesian trap (Schelling’s dilemma): The Hobbesian trap (or Schelling’s dilemma) is a theory that explains why preemptive strikes occur between two groups, out of bilateral fear of an imminent attack. Without outside influences this situation will lead to a fear spiral (catch-22, vicious cycle, Nash equilibrium) in which fear will lead to an arms race which in turn will lead to increasing fear.

  1. Lennart

   Örjan, ojdå, det blev litet för många akademiker för mig, men ser djuplodande ut. Kan du skriva om ditt inlägg så att vanligt folk förstår 🙂

Comments are closed.