Politik

USA: Studentprotester mot rasism sprids på amerikanska universitet

32 Patton (Junior Year Room)

Ända sedan studentprotesterna på 1960 talet, Free Speach Movement på Berkeley 1964-1965 och protesterna på Columbia universitetet 1968 och Vietnamprotesterna så har det varit tyst på de amerikanska campusarna. Under de senaste 40 åren har USA:s studenterna har förlorat allt intresse av politik för att istället fokusera på sina studier och karriärer.

Men den senaste tiden har studentaktivismen ökat markant. Trots massiva försök av Netanyahu-regeringen och Israel-trogna grupper att smutskasta rörelsen och anklaga den för antisemitism, så har BDS-rörelsen har haft stora framgångar på amerikanska universitet, mest för att den idag inte bara består av studenter från det ockuperade Palestina utan också av amerikanska studenter, många med judiska anor.

Men minst lika dramatiskt, som Alia Wong and Adrienne Green skriver i The Atlantic, är de växande protesterna mot rasism på USA:s universitet, ett ämne som mig veterligen aldrig har uppmärksammats i den svenska pressen: Campus Politics: A Cheat Sheet. The protesters are getting pushback.

The country’s college campuses have seen a surge in student activism amid escalating tensions over their hostile racial climates. Student groups nationwide—many of them in conjunction with national initiatives such as the Black Liberation Collective and Black Lives Matter movement—have issued sets of demands aimed at improving the campus climate, enhancing student and faculty diversity, and ensuring better support for people of color in higher education. Common demands include the development of curricula focused on teaching cultural competency, the creation of cultural centers, and leadership changes.

In a November 20th op-ed in the St. Louis Post-Dispatch, outgoing U.S. Education Secretary Arne Duncan noted that the Education Department’s Office for Civil Rights has received more than 1,000 complains of racial harassment at colleges and universities during his nearly seven years in office. The Atlantic’s Andrew McGill has found that the number of black students at top-tier universities has actually shrunk. As McGill put it, the numbers suggest that the activism that’s exploded since the University of Missouri is more an “inevitability” than a “spontaneous uprising of discontent.”

The protests have been met with widespread support, though they’ve also triggered debates about free-speech rights and backlash including threats of violence against the protesters.

Det är viktigt notera att de här protesterna handlar om diskriminering av afroamerikanska studenter på USA:s ledande universitet, och inte om alla de afroamerikanska ungdomar som har skjutits ihjäl av poliser i olika delstater i USA de senaste åren.

Samtidigt bör det noteras att HBTQ-rörelsens framgångar i USA de senaste åren, med kulmen i år när HD gjorde samkönade äktenskap lagliga i USA, har letts av en ny generation amerikaner. Som ofta har pushat sina föräldrar att byta åsikt. Frågan idag är om USA:s studenter också kan börja protestera mot den Kristna Högern, Vapenvåldet och andra frågor som USA måste lösa om man ska kunna fortsätta som ett öppen samhälle.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Universitet