Politik

Vapenvåldet sätter allt starkare spår på det amerikanska samhället

Guns!

Vapenvåldet har alltid satt sin prägel på det amerikanska samhället. Med 11 000 dödsoffer per och med allt dödligare automatvapen i allt fler händer så börjar pressen rapportera om det amerikanska vapenvåldet på ett sätt man aldrig har gjort tidigare. Det leder till att allt fler amerikaner inser att dom bör oroa sig över utvecklingen som nu hotar alla amerikaner.

N. R. Keinfield skriver i New York Times: Fear in the Air, Americans Look Over Their Shoulders

As the long roll call of mass shootings added a prosaic holiday party in San Bernardino, Calif., to its list, a wide expanse of America’s populace finds itself engulfed in a collective fear, a fear tinged with confusion and exasperation and a broad brew of emotions. The fear of the ordinary. Going to work. Eating a meal in a restaurant. Sending children to school. Watching a movie.

Wendy Malloy, 49, who lives in Tampa, Fla., said she now worried about being caught in an attack on a daily basis, just doing what anyone does. “When my son gets out of the car in the morning and walks into his high school,” she said. “When I drop him at his part-time job at a supermarket. When we go to the movies, concerts and festivals. When I walk into my office. It is a constant, grinding anxiety. And it gets louder every single day.”

Frågan är om dagens unga kommer att bryta med sina föräldrar om vapenvåldet och kräva förändringar mot ett mer fredligt samhälle. Det är antingen det eller mer vapenvåld. Något som USA på sikt inte har råd med.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen