Politik

Vapenvåldets USA: Republikanerna stoppar lag mot att ger misstänkta terrorister tillgång till automatkarbiner

The Exact Moment

Automatkarbin av typ AR 15 som man fritt kan köpa i USA, även om man står på USA:s vakt-lista över misstänkta terrorister. Och som användes i masskjutningen i San Bernadino.

I ett tecken på hur vapenlobbyn här i USA t.o.m. är starkare än FBI och CIA så har republikanerna i Kongressen flera gånger röstat ner ett lagförslag som skulle göra det omöjligt för människor på USA:s vakt-lista över misstänkta terrorister att kunna köpa automatkarbiner som endast kan användas för att döda ett stort antal människor på så kort tid som möjligt.

Carolyn Lochhead skriver i San Francisco Chronicle: GOP blocks efforts to deny guns to those on terrorist watch lists

At about the time Wednesday that two shooters under investigation for potentially having terrorist ties were gunning down people at a community center in San Bernardino, House Republicans blocked legislation that would help prevent people on U.S. terrorist watch lists from buying firearms legally.

Republicans blocked the bill again Thursday, without debate, fending off efforts by Democrats to pass the Denying Firearms and Explosives to Dangerous Terrorists Act of 2015, sponsored by Rep. Peter King, R-N.Y., and Sen. Dianne Feinstein, D-Calif., who had introduced the bill in February.

Inte undra på att vapenvåldet i USA dödar över 11 000 människor varje år f.m.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen

4 thoughts on “Vapenvåldets USA: Republikanerna stoppar lag mot att ger misstänkta terrorister tillgång till automatkarbiner

 1. Örjan

  Jag ogillar NRAs inställning, det är ju främst en tillverkar e lobby. Ser inte någon orsak till att motverka alla försök till goda lagar. Sen har jag inte läst lagförslag som de motverkat, amerikanska “bills” brukar ju vara snåriga.

 2. Örjan

  1. Magasin med fler en 10 patroner (bullet = kula), (cartridge=patron) är olagliga utan licens i CA, tävlingskjuterman eller är väktare/polis kan man få licens
  De kan såklart beställs varsomhelstifrån, tex sydamerika eller ryssland (lite osäker här exakt men ungefär)

  2. Nej, AR-15 kom först som jaktvapen och blev sedan millitär M-16. AR-15 är specifikt utformad för att ej gå att bygga om.

  Referens:

  Försvarets materielverk (FMV) yttrande över vapenkonstruktion (för AR-15)
  https://drive.google.com/file/d/0B20VYXOOQPQ0eHpHeTRPNUhTYTZNY1pIa0RyMDF2QQ/view

  Sören Franson, vid Yavapai College i Arizona
  http://sorenfranson.com/onewebmedia/ANG%C3%85ENDE%20AR-15%20OCH%20DESS%20L%C3%84MPLIGHET%20F%C3%96R%20M%C3%85LSKYTTE.pdf

  Detta är dock relativt, eftersom allt ju går att göra. CNC svarv eller 3D printing osv…

  Men om man gör det, så gör man något olagligt, precis som när man tillverkar en “pipe-bomb” som de som de som fanns i San Bernadino.

 3. Örjan

  Såg här att det var 2-3x antal skjutningar 1993 stämmer det?
  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/12/03/weve-had-a-massive-decline-in-gun-violence-in-the-united-states-heres-why/?tid=sm_fb

  AR-15 är semi-automatisk och kan omöjligen göras automatisk. Den är förbjuden att inneha i CA utan licens. https://en.wikipedia.org/wiki/AR-15s_in_California att ta den över stadsgränsen är felony https://www.atf.gov/news/pr/holtville-man-guilty-illegally-purchasing-guns-arizona-and-selling-them-california

  Liknande vapen är vanliga i sverige för jakt, men oftast begränsade till 3-4 kulor (inget utbytbart magazin) och det finns ca 1000 licenser på automatiska gevär i sverige för sportskytte och 2500 AR-15 liknande gevär.

  I arizona så får man endast sälja till dem som bor i arizona, annars begår man ett brott, här begås det nog många brott, speciellt mellan privatpersoner.

  1. Lennart

   Örjan, tack för kommentaren, men jag vill bara rätta dig på en punkt: “AR-15 är semi-automatisk och kan omöjligen göras automatisk”. Det är faktiskt hur enkelt som helst att förvandla en AR-15 till en automatkarbin, det vet t.o.m. jag, och New York Times bekräftar det i dagens tidning: http://www.nytimes.com/2015/12/04/us/weapons-in-san-bernardino-shootings-were-legally-obtained.html

   The rifles were variants of the popular AR-15, the semiautomatic civilian version of a military M-16. They are surprisingly easy to acquire in California, though they come with limitations aimed at curbing their ability to inflict mass damage. Semiautomatic rifles, for instance, cannot have magazines that hold more than 10 bullets or can be quickly removed.
   However, such limitations can be easily, if illegally, bypassed. For instance, a 10-bullet magazine can be quickly removed by pressing the tip of a loose bullet into a recessed button, allowing for a high-capacity magazine to be inserted in its place.

Comments are closed.