Politik

Julklappsbloggen, en liten fantastisk fickkamera från Sony eller Canon

cybershot

Jag har två mobiler men trots det så bär jag alltid en liten digitalkamera i fickan. Orsaken är att om jag ser något som jag vill plåta så tar det mig flera minuter att öppna min ryggsäck, ta ut min mobil, knacka in lösenordet, och sen hitta fotoikonen. Och då har den händelse som hade kunnat bli min för länge sen passerat. Istället stoppar jag handen i fickan, tar upp min kamera i en snabb rörelse, trycker på power-knappen och tar bilden på några sekunder.

Förra julen gick jag en WX220 Compact Camera with 10x Optical Zoom som jag ständigt har haft med mig tills jag gjorde misstaget att sätta mig på huk på stranden vid Falkenberg för några veckor sen för att ta en dramatisk bild. Som blev mindre dramatisk när jag upptäckte att jag fått smuts på linsen. Smuts som jag inte kan få bort.

Men först till denna jul. Idag kan man få den här kameran med 20x optisk zoom och det amerikanska priser är $200 plus skatt, vilket är ett mycket bra pris för en sån här behändig kamera som tar mycket fina bilder och videon både ute och inne.

Det här är s.k. point and shoot-kameras, trots att man kan ställa in en mängd olika inställningar.

Men, OBS, den som köper en sån här kamera MÅSTE absolut lära sig hur man gör ren linsen, för det här är den andra kameran på två år som jag har smuts på linsen på och som sen har varit omöjligt för mig att få bort. Experter säger att det ska gå och det vinns videon på webben om hur man gör det. Men som sagt, det är något man måste lära sig.

Men för den som är försiktig så är det här kamerorna verkligen värda sitt låga pris, och man kan lätt köpa ett större minneskort så att man kan använde den i månader utan att behöva radera några bilder.

Att föra över bilderna till en dator är enkelt med en sladd. Med nyare modeller ska man kunna göra överföringen med hjälp a WiFi.

Och ja, Canon har också liknande kameror, som PowerShot SX710 HS med upp till 30X optisk zoom.

Om någon har någon liknande kamera att tipsa om vore det kul att höra.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kameror

10 thoughts on “Julklappsbloggen, en liten fantastisk fickkamera från Sony eller Canon

 1. Christer W

  För övrigt, använder ofta destillerat vatten till rengöring av elektroniska saker. Det är ju så rent som det kan bli eftersom det inte innehåller var sig kalk och andra mineraler.
  Däremot rengör jag min glasögon med T-röd, (sprit) det löser fett från glasen men förstör inte diverse ytbehandlingar.

 2. Christer W

  Först och främst, ha alltid kameran i ett enkelt etui. Jag har alltid ett par kameror med mig i fickan, en powershot 110s och en riktig “spionkamera” i storlek som två sockerbitar.

  1. Lennart

   Christer, det där med att alltid ha kameran i ett etui är bra, ska använda det för min nästa kamera!

 3. ~Charmkvarken~

  Omöjligt att få bort smutsen på linsen? Fråga din fru om hon också kan se smutsen. Om inte… 🙂

  Rakt på sak. Kan det inte ha varit en linslus som du såg spegla sig i den konvexa linsen?

  Canon gör bra kameror. Jag har haft stor nytta av min gamla PowerShot.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~, smutsen är fullt synlig på bilden, tyvärr, och inte bara på ett ställe. Så nu måste jag ta tag i att lära mig precis hur man gör hanterar fläckar på linsen.

 4. Bossebus

  Köpte en Sony RX100M2 för ett par år sedan. Helt nöjd.(Den har wifi,fjärrkontrol mm och kan spara i RAW-format.

  Det jag köpte direkt var ett linsskydd och det har jag inte ångrat!

  1. Lennart

   Bossebus, problemet är att vad jag vet så har de billiga kamerorna inga vanliga linsskydd. Kameran har ett inbyggt linsskydd som öppnas automatiskt när man tar en bild. Och jag tvivlar på att det är lika bra som ett vanligt skydd.

Comments are closed.