Politik

MOOC, lär dig datorprogrammering på Udacity i mobilen

udacity

För inte så många år sen så hade jag en bokhylla i garaget som var full med gigantiska databöcker, ofta på över tusen sidor. Så var det in på 2000-talet, inte mycket som hade ändrat sig sen Gustav Wasas bibel. Idag lär vi oss i datormolnen i s.k. MOOC, och det kan vi göra direkt i mobilen.

Som på Udacity, där jag just håller på att testa en kurs i Apples nya dataspråk Swift.

Visst, man måste ha en Macbook för att kunna skriva koden, men trots det kan man lätt följa med i mobilen när man sitter och skumpar på SL tåget eller på Öresundståget.
Det går hur bra som helst, och kurserna är mycket proffsiga.

Men som Science har påpekat Democratizing education? Examining access and usage patterns in massive open online courses så har inte MOOC-undervisningen lett till någon demokratisering av undervisningen. Det är övervägande de redan välutbildade och rika som använder sig av MOOC-kurserna och inte arbetarklassen.

Trots det så har MOOC-en på kort tir börjar ersätta USA:s motsvarighet till Komvux.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om MOOC/a>