Politik

Donald Trump och terrorhysterin hotar republikanerna och Hillary Clinton

Hillary Clinton - Caricature

Av orsaker som ingen och allra minst jag riktigt kan fatta så greppas USA nu av en genomgripande terrorskräck som om möjligt är lika stor som den efter terrorangreppen är 2001. Den syns inte minst i det amerikanska presidentvalet som nu domineras av Donald Trump och hans allt mer extrema utspel mot muslimer, och har, som Amy Chozick och Maggie Haberman skriver i New York Times, tvingat ingen mindre än Hillary Clinton att ändra ståndpunkt från att för så sent som en dag sen ha skämtat om Trump till att nu plötsligt ändra politik i ett försök att försöka vinna över de miljoner skräckslagna amerikanska väljare som nu stöder Trump. För att vinna nästa års presidentval måste segraren inse att terrorskräcken och skräcken för muslimer är här för att stanna. För att vinna valet måste Hillary Clinton på något sätt vinna över de väljare som nu flockar till Donald Trump

To Democrats, Donald Trump Is No Longer a Laughing Matter

Until Monday, when Donald J. Trump proposed a ban on Muslims entering the United States, Hillary Clinton could hardly keep herself from laughing at the mention of his name. “I’m sorry, I can’t help it,” she told ABC News on Sunday, letting out a giggle that made advisers squirm.
….
But since Mr. Trump’s response to the Dec. 2 terrorist attack in San Bernardino, Calif., Mrs. Clinton and her campaign, confounded by his continued strength in the polls, have had to rethink how they handle Mr. Trump and what his candidacy, and the anger in the electorate that has fueled it, means for her chances in 2016.

Some of her own voters are giving her reason to. Bennie Stickley, a 75-year-old in Gilbertville, Iowa, who retired from a John Deere factory, said he was supporting Mrs. Clinton but agrees with Mr. Trump’s proposal to bar Muslims. “I’m for him on that,” he said. “We shouldn’t be letting those people into the country,” he added.

Medan djupt oroade republikanska politiker nu smider planet för att förhindra att Donald Trump vinner den republikanska nomineringen, så befinner sig Clinton på hal is. För allt tyder på att 2016 års presidentval kommer att handla om terrorism och “Kriget mot Terrorismen”. Och då kommer oroade amerikaner inte att vilja ha en demokrat och än mindre en kvinna i Vita Huset. Och Clinton har redan visat tecken på den velighet som fick henne att förlora mot Barack Obama för sju år sen. Hon kan inte uttala sig spontant utan alla hennes uttalanden måste stötas och blötas för att försäkra sig om att dom når fram till den största möjliga målgrupperna.

Å andra sidan kan Donald Trump, om han blir stoppad på det republikanska konventet, mycket väl ställa upp som oberoende kandidat och på det sättet ge segern till Hillary Clinton.

2016 års presidentval kan komma att bli det märkligaste och smaskigaste på mycket länge.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Donald Trump och terrorhysterin hotar republikanerna och Hillary Clinton

  1. Johnny

    Är själv förvånad att Trump går så bra och är så skicklig politiker. Två av tre väljare tycker det är rätt att stoppa muslimsk invandring till USA så Trump prickade rätt med sitt utspel.
    Med hänsyn till dagens situation med krig och terrorattacker är förslaget naturligt och det vore extremt att inte skydda folk och samhälle mot terrorism.

Comments are closed.