Politik

Större än du nånsin tror, Apples Swift på servrar i datormolnen

Tags:

Till skillnad från mänskliga språk så åldras och dör datorspråken. Vissa försvinner snabbt, som Xeroxc PARCs SmallTalk, Forth, Pascal och IBMs APL, andra tynar långsamt bort som Cobol och Fortran. Medan vissa språk finnes sina nischer där dom kan leva vidare i decennier, som C och C++. Och andra datorspråk börjar dala, som Java.

Apples nya datorspråk Swift har tagit världen med storm, inte minst för att det är nytt, fräscht och spännande, men också för att det är Öppen Kod och därför inte bara ett Apple-språk.

Och som Cade Metz skriver i Wired Magazine:,
Apple’s Swift iOS Programming Language Could Soon Be in Data Centers

Och det är det riktigt stora med Swift. Att det inte bara är till för att skriva appar för iPhone och iPad, utan också snart kommer att bli ett server-språk, som inte bara kommer att finnas för iOS och OSX utan också för Linux, som det redan gör.

Jag ser ett enormt intresse för Swift här i Silicon Valley just för att språket också kan användas på servrarna i de väldiga datormolnen.

Så om någon är intresserad av datorspråk så lär er absolut Swift. Det finns redan en Meetup-grupp i San Francisco för Swift med över 3600 medlemmar!

Swift ersätter Apples anrika Objective-C som skapades redan 1983 och är knutet till det en gång så populära C-språket som lanserades 1972 och som fortfarande används för systemkod eller s.k. inbäddad kod. Och som är ett bra språk att lära sig i skolan eftersom det är så litet.

Och för den som vill lära sig Swift så har Apple något man kallas Interactive Playgrounds där man kan skriva in kod en rad i taget och se precis vad som händer.

En bra plats att börja är här

Pressklipp:

USABloggen på Twitter