Politik

Kan Kongressen tvinga Silicon Valley att ge NSA tillgång till användardata för miljoner amerikaner och utlänningar?

Apple CEO Tim Cook

När Edward Snowden avslöjade att NSA och CIA hade utnyttjat hål i Silicon Valley-företagens datorhallarna för att få tillgång till miljarder människors persondata över hela världen så vidtog Apple Google, Facebook och andra Silicon Valleyföretag snabbt åtgärder för att täppa till hålen och säkra deras användardata. Obama-regeringen fick backa. Men nu ser NSA och den amerikanska massavlyssnarlobbyn en ny chans att riva upp Silicon Valley-företagens åtgärder för att säkra sina användares personliga integritet och få tillgång till detaljinformation om all information som ligger lagrad i datormolnen om människor från hela världen. Det är ett mycket smutsigt försök att riva upp en grundpåle i den amerikanska demokratin och förvandla USA till en stat där säkerhetstjänsten har makten och full kontroll över befolkningen.

Damian Paletta skriver i Wall Street Journal: Silicon Valley Faces Showdown as Lawmakers Fume Over Encryption

A number of lawmakers on Thursday expressed a growing frustration with technology companies and signaled Congress would consider either curbing encrypted communications or allowing law enforcement to gain new access to records, a sharp reversal from a multi-year shift towards more privacy.

Senators, one by one, emerged stone-faced and occasionally rattled Thursday afternoon from a briefing with Federal Bureau of Investigation Director James Comey. Mr. Comey was there to update them on his investigation into terror attacks last week in San Bernardino, Calif., which came just several weeks after gruesome terror attacks that killed 130 people in Paris.

Lawmakers suggested that Mr. Comey had conveyed to them that there were limits to what investigators had been able to unearth. While they wouldn’t say that San Bernardino suspects Syed Farook and his wife Tashfeen Malik used encrypted communication to avoid detection, they said it could have been used and that it is becoming an increasingly big impediment that prevents investigators from collecting information about either co-conspirators or future attack

Frågan idag är om Kongressen sätter hårt mot hårt, om Tim Cook och de andra VD:na i Silicon Valley är beredda att trotsa kongressen och riskera livstids fängelse för att säkra sina sina användares data och den amerikanska demokratins fortlevnad.

I dagens terrorhysteri är det långt från säkert att den amerikanska befolkningen inte skulle applådera om NSA tog kontroll över Silicon Valley.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA