Politik

SAOL inför censur, men inte av svärord, som förblir helt OK för alla väluppfostrade svenskar

My tool for work

Att Svenska Akademins Ordlista nu censurerar kränkande ord är en intressant utvecklingen i försöken att skapa ett konfliktfritt samhälle. Men problemet är att vad som är kränkande för dig kanske inte är kränkande för mig och vice versa. Mauri Hermundsson skriver i Aftonbladet:Nu tas “negerboll” och andra kränkande ord bort ur ordlistan

Flera kränkande ord kommer att förses med varningstexter i Svenska Akademiens ordlista framöver. Andra tas bort helt, som ordet “negerboll”.

När Svenska akademiens ordlista släpps i ny version om en månad är det med en rad förändringar, enligt Sveriges Radio.

Bland annat kommer en slags varningstexter skrivas in bredvid ord som upplevs som kränkande, bland annat “neger”, “lapp” och “zigenare”.

– Vi kommer istället råda folk att använda uttrycken: “svart”, “rom” och “same”, säger professor Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för SAOL 14, till Sveriges Radio.

Henrik Alexandersson tar upp den här inte helt oviktiga frågan på sin blogg: Språkpolisen slår till i nya SAOL

Att ord har värderingar är en sak, men det har dom alltid haft och det kommer dom alltid att ha. Så att man vill påpeka att väluppfostrade människor t.ex. inte använder ord som “jävlar” som alla väluppfostrade människor i dagens Sverige använder, så är det bara bra. Men problemet är att det inte är myndigheterna som bestämmer över språket. Det är människorna själva. Vilket säkert är varför språkpolisen på SAOL tar bort det helt marginaliserade order “negerbollar” men har kvar alla de svenska svärord utan vilka dagens välutbildade svenskar inte skulle kunna uttrycka sig.

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien