Politik

Silicon Valley: allt färre byggnader kvar av det gamla idylliska Cupertino

eichler

Såna här små envåningsvillor som går under namnet Eichler byggdes i massvis i Cupertino här i Silicon Valley från strax efter första världskriget och fram till 1950-talet. Dom varvades med vin och fruktodlingar i vad som på den tiden var en av Kaliforniens bördigaste jordbruksbygder.

Men åkrarna plöjdes upp och permanentades över i takt med att området industrialiserades och invandrare från mellanvästern och östkusten strömmade in. Och efter Andra Världskriget började Silicon Valley byggas upp. IT-företaget Hewlett Packard skapades i ett garage i Palo Alto redan 1939.

Idag finns det inga åkrar eller vinodlingar kvar i Cupertino, i alla fall inte nere på slätten som idag bl.a. är hem till Apple Computer.

Men i de här små enplansvillorna bodde det en gång familjer med fem-sex barn. De allra flesta av de villorna har rivits och ersatts av gigantiska tvåvåningsmonster med invandrande indiska eller kinesiska IT-ingenjörer med som mest två barn.

Vad nästa fas i utvecklingen kommer att bli vet ingen. Bara att det nu bara är en tidsfråga till den här och de andra få kvarvarande gamla villorna har rivits.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien