Politik

Vad hände med telepresence och finns det någon framtid för videokollaborering?

Inom startupvärlden är det väldigt vanligt att distribuerade team jobbar ihop via Skype, Google Hangouts, Virtuella Privata Nätverk och givetvis kodhotellet GitHub. Men för etablerade företag är det mindre vanligt. Och huvudorsaken är tidsskillnaderna, inte frånvaron av teknologi.

Hur lätt det än är att prata på skype ellet vanligt chatt så är det mindre lätt när man befinner sig nio tidszoner ifrån resten av teamet, som jag gjorde på semestern i Sverige.

Man förlorar lätt kontakten.

Riskkapitalföretaget Andreessen Horowitz uppmärksammar den här frågan i en intressant poddsänding. Jag minns för tjugo år sen hur man installerade enorma videoanläggningar som skulle lösa frågan och som sen aldrig användes.

Nu finns det ju många olika versioner av Telepresence. Allt från videokonferenser till möjligheten att använda robotar med vilkas hjälp jag t.ex. skulle kunna gå omkring i Malmö och titta mig omkring och prata med människor precis som om jag befann mig på plats.

Att såna system inte finns är en sak, men att vanliga videokonferenser inte heller har blivit så populära som man hade trott är ännu märkligare.

En intressant frågeställning nu när världen blir allt mer globaliserad.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien