Politik

Förarlösa bilar och Connected Citizens Program, glöm bilen, allt handlar om data

Förarlösa bilar eller F-bilar i folkmun kommer att förändra samhället mer om vi någonsin kan ana. Men F-Bilar handlar om mycket mer än en bil utan förare. Det handlar om data, gigantiska mängder med data från sensorer inbyggda i vägar och gator som analyseras av avancerade molnsystem för att sen visa bilen den mest effektiva vägen till målet.

Googles mobila app Wayze som är baserad på gräsrotsinformation från miljoner förare har startat Connected Citizens Program som man hoppas kommer att göra det enklare för förarlösa bilar att inte bara köra säkert utan också anpassa sig till förändrade trafikmönster. Så om det plötsligt blir bilköer i Hyllie i Malmö så kan bilen snabbt ta småvägar runt trafikstockningen mot slutmålet.

Mark Bergen skriver på Recode.net: Waze Could Be Google’s Ace in the Hole in a Self-Driving Car War With Uber

If autonomous cars are going to work, there needs to be tight coordination of transit data between governments and private companies. Before you can hail a self-driving car, there’ll likely need to be a host of things (designated lanes, re-zonings, ordinances) that let it drive itself. Then there is the planning to ensure they drive effectively. That’s why Google has cut data deals with its flagship mapping product, and why Uber is scrambling to build similar programs.

Waze is, from what we can tell, ahead. In its program, called the Connected Citizens Program, Waze hands over info reported by its users, like accidents and road closures, to urban governments free of charge. It has cut deals with 51 cities worldwide; they get fresh data from the app’s users every two minutes.

Så visionen för de förarlösa bilarna är inte enbart en bil utan ratt utan en intelligent bil utan ratt, en bil som vet precis hur trafiken ser ut på morgonen när dess ägare sätter sig i framsätet, och snabbt kan nå kontoret eller förskolan, oavsett hur trafiken ser ut.

Och det är den visionen som San Francisco-företaget Uber och Google nu kämpar om.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Bilar