Politik

Högt på amerikanernas julkappslista: skjutvapen, men protesterna mot vapenvåldet växer

Att amerikanerna ger vapen till sina nära och kära i julklapp kommer knappast som någon överraskning. För handlar inte Julen just om att ta livet av så många av sina medmänniskor som möjligt?

Jana Kasperkevic skriver i The Guardian: Guns top Christmas wish lists and the industry seems to be booming. Shop owners across the US have reported a marked increase in interest over the holiday season, and gun background checks hit a new record on Black Friday

This year, among the socks and sweaters, bottles of wine, a large number of Americans will find another present: guns.

Gun shop owners across the US have reported a marked increase in interest in their products over the holidays. In November, the FBI ran more than 2.2m gun background checks, a 24% increase from last year. Gun background checks hit a new record on Black Friday, when 185,345 were processed by the FBI.

FBI background checks, which are processed by the National Instant Criminal Background Check system, are not the most accurate indicator of actual gun sales. The checks are conducted for federally licensed gun purchases and for permits to carry guns. A background check does not mean that a gun was purchased. Shoppers can also purchase multiple guns with one sale, which requires just one background check. However, manufacturers rely on the background check statistics to measure how the industry is doing.

This holiday season, the industry seems to be booming.

Men efter de senaste masskjutningarna så har pressen faktiskt börjar uppmärksamma ett av USA:s allvarligaste sociala problem, nämligen vapenvåldet.

Vart det kommer att leda vet ingen givetvis, men i alla fall uppmärksammas dödsoffren allt mer idag. Det skedde inte tidigare. Se videon ovan.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien