Politik

Kulturkrock mellan öst och väst på självaste Julafton

annikabank

Trots att vi lever i en globaliserad värd så skiljer sig olika kulturer betydligt mer än man någonsin skulle tro. Som följande historia visar.

Min dotter jobbar – på kinesiska, på ett kinesiskt företag i Taiwan. Och som en service för de anställda så kom en medelålders banktjänsteman från en närliggande bank över för att hjälpa till att öppna konton för dom dom ville. Det var snällt, det sparade tid och dom behövde inte stå i kö på banken.

Allt klart och banktjänstemannen återvände till sin bank. Någon timme senare ringer min dotters mobil och det är banktjänstemannen som säger, ” Fröken Yang, eftersom ni är så söt så vill jag gärna träffa er igen”. En kort paus och sen lägger han till ” nej det är faktiskt inte så, jag glömde att stämpla på några platser på er ansökan.”


Om man nu skulle föreställa sig att något liknande hade hänt i Sverige skulle jag gissa att banktjänstemannen hade fått sparken.

Men i Taiwan kan man skämta på det sättet utan att det missuppfattas. Vilket trots allt är rätt trevligt, speciellt på självaste Julafton.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien