Politik

Det kontantlösa svenska samhället uppmärksammas i USA

Det kontantlösa svenska samhället är något man kommer i kontakt med så snart man landar på Kastrup eller Arlanda. Nej vi tar inte kontanter, tyvärr du kan inte betala med kontanter. Inte ens bussarna tar kontanter.

När jag just hade landat på Sturup för att besöka min dotter i Lund så visade det sig att jag inte kunde ta flygbussen med kontanter. Ett tag verkade det som om jag skulle bli tvingad att ta taxi in till stan. Innan jag lyckades få mitt amerikanska kreditkort att fungera.

Liz Alderman skriver i New York Times om hur det kontantlösa svenska samhället nu uppmärksammas i USA: In Sweden, a Cash-Free Future Nears

The government has not sought to stem the cashless tide. If anything, it has benefited from more efficient tax collection, because electronic transactions leave a trail; in countries like Greece and Italy, where cash is still heavily used, tax evasion remains a big problem.
….
Cash is certainly not dead. The Swedish central bank, the Riksbank, predicts it will decline fast but still be circulating in 20 years. Recently, the Riksbank issued newly redesigned coins and notes.
….
Cards are still king in Sweden — with nearly 2.4 billion credit and debit transactions in 2013, compared with 213 million 15 years earlier. But even plastic is facing competition, as a rising number of Swedes use apps for everyday commerce.

Ett tecken på hur svårt det är för det tröga USA att innovera lika snabbt som mindre och flinkare länder.

Nu kommer kontantlöst även på sikt i USA, men precis som när mobilen kom så ligger USA rejält efter.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Det kontantlösa svenska samhället uppmärksammas i USA

  1. Johnny

    Ingen bra utveckling för svenska folket, mer kontroll och mindre frihet. Alla får ej kort och kan därmed ej betala. Alla vill inte ha kort utan föredrar kontanter. Kort kostar pengar, både för köpare och säljare. Bara staten och bankerna tjänar pengar på det kontantlösa samhället. Det är det svenska folket som skall bestämma vilket betalningssystem de vill ha., inte politiker och bankirer, om vi levde i en riktig demokrati vill säga. Personligen kommer jag att motarbeta denna utveckling och jag är noga med att använda kontanter så mycket som möjligt för att minska fiendens möjligheter att kränka min integritet. Kontanter är det enda anonyma betalningsmedlet och varför skulle svenska folket ge upp det för att banker och skattemyndigheten vill tjäna mer pengar? Skall våra barn köpa glass och godis med VISA kort?

    1. Lennart

      Johnny, dina barn kommer att köpa glass och godis med sina mobiler, som dom redan gör idag om du bara frågar dom. Men jag håller med dig om att när kontanterna försvinner så ökar minskar också vår förmåga att vara anonyma.

Comments are closed.