Politik

Googles nya front mot Facebook i den glödheta kampen om chat-appar

Tags:

annikabank

Om du tar bussen eller tåget så är chanserna stora för att inte överväldigande att alla tonåringar du ser runt omkring dig kommer att sitta i sin egen värld och knacka på sina mobiler. Och inte bara tonåringar, men det är dom som är avantgarden på de sociala nätverken.

Och de appar de stirrar på handlar inte om e-post eller ens nyhetssajter.
Dom har namn som WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram, WeChat, SnapChat, Kik, Line, KakaoTalk osv. Och dom gör det enkelt att skicka korta textmeddelanden med åtföljande bilder som man tar med mobilen.

Det är så v kommunicerar på den mobile webben, och kampen om ungdomen är stenhård bland It-företag som Google, Facebook och Kinesiska TenCent.

AListair Barr skriver i Wall Street Journal om hur ryktena nu går om att Google ska vara på väg att släppa en ny chat-app som kan komma att öppna en ny front mot Facebook: Google Plans New, Smarter Messaging App. Users will be able to text friends or a chatbot that will scour the Web and other sources to answer a question

For its new service, Google, a unit of Alphabet Inc., plans to integrate chatbots, software programs that answer questions inside a messaging app, the people familiar with the matter said. Users will be able to text friends or a chatbot, which will scour the Web and other sources for information to answer a question, those people said. It is unclear when Google will launch the service, or what it will be called. Also in doubt is whether the new approach will be more successful than the company’s prior efforts. Users typically join messaging services because they know other users; Google has struggled to create such network effects with both Hangouts and Messenger.

A Google spokeswoman declined to comment.

Chat-apparna har bl.a. spelat en väsentlig roll i den stora flyktingvågen från Mellanöstern till EU. Det är tack vara såna appar som flyktingarna har kunnat ta sig från Grekland till Tyskland och Sverige, och samtidigt stå i kontakt med sina familjer i Syrien, Irak och kringliggande länder.

Jag kan själv vittna om hur enkelt det är att stå i kontakt med släkt och vänner med WeChat, där man också kan göra videochat. I Kina används WeChat för att köpa allt från ta-hem mat som levereras med scooter till kläder och saker av alla de slag.

Chat-apparna är framtiden och det är orsaken till varför Google nu, som ryktena gör gällande, försöker utflankera Facebook med WhatsApp och Instagram.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien