Politik

2015, året när robothysterin nådde sin kulmen

Tags:

GlassCage250

Orsaken till att robotiseringen av samhället blev ett sån hett ämne under 2015 är att ett antal av robotar använder sig av ett antal av de viktigaste teknologierna som artificiell intelligens, Big Data, sensorer, Deep Learning, Maskinlärning plus utvecklingen på hårdvarusidan.

Så när Silicon Valley-stjärnan Elon Musk och några av hans kompisar sade sig vara beredda att satsa en miljard dollar på ett öppet artificiell intelligens-projekt i Silicon Valley , Elon Musk, Silicon Valley Elite Launch ‘Open’ Artificial Intelligence With $1 Billion så handlade det om deras oro över att privata intressen, och kanske speciellt då Pentagon, kan komma att utveckla stänga AI-system som kan komma att byggas in i allt mer avancerade robotsystem, med oanade konsekvenser för mänskligheten.

Jag har själv skrivit allt mer om robotar, mest för att det är svårt att hitta en webbsajt som handlar om IT i Silicon Valley utan att läsa om ständigt mer böcker, artiklar och produktbeskrivningar om just civila robotsystem.

Och frågan på allas läppar och i allas hjärnor är att om robotarna fortsätter att utvecklas i samma takt som hittills, och tar över allt fler jobb, hur kommer det att påverka samhället?

Charles Arthur skriver i brittiska Guardian den stora robotpaniken år 2015: Robot panic peaked in 2015 – so where will AI go next?

In his book, published in January, The Glass Cage: Where Automation is Taking Us, the writer Nicholas Carr argues that computers are taking over too much from us – or rather, that we’re too willing to give up charge of things to machines – and that jobs are becoming deskilled as a result.

What is indisputable is that robots equipped with computer vision and paired with artificial intelligence (AI) systems – often called “machine learning”, or “deep learning”, or “neural network” systems – will take over more of the work that humans do today. Foxconn is one of the world’s biggest manufacturers of electronics, with giant factories in China which assemble phones, tablets and computers for Apple and other companies. It is working on robot-driven factories which will inevitably mean fewer of those jobs for humans. The Korean electronics giant Samsung, meanwhile, has been given a grant by the Korean government to develop high-precision robots to take over the work now done by humans, also in China, where rising wages are squeezing profit margins. Which, of course, leads to the question: what new jobs will those displaced factory workers go on to do? Nobody knows; yet everyone is sure, despite Martin Ford’s fears, that they must exist.

Den robotvänliga falangen berättar om att när robotarna tar över våra rutinjobb så kommer människorna att få mer kreative och stimulerande jobb, medan den robotfientliga falangen menar att det just är de kreative jobben som robotarna nu i allt högre utsträckning håller på att ta över.

När vi talar om robotar och robotisering så är det viktigt att vi är så konkreta som möjligt. Och här har vi exempel som utcheckningsrobotar på ICA och Konsum, robotar inom sjukvården, förarlösa bilar, autopiloter och givetvis drönare inom det militära bra exempel. I de flesta fall, så arbetar robotarna i symbios med mänskliga experter och så kommer det säkert att bli under decennier framöver. Även när de förarlösa bilarna kommer.

Men trots det så finns det anledning till oro. Det ena är inom sjukvården med kroppselektronik så som Microsoft Band 2 som jag har haft chansen att leka med de senaste dagarna. För när sensor-utrustade armband kan samla in allt mer information om oss och skicka den informationen till datormolnen för analys, så kommer också en avsevärd av det arbete som sjuksköterskor och läkare idag utför att på sikt kunna automatiseras. Som Eric Topol har skrivit om i sin bästäljare Th Creative Destruction oif Medicine.

Den andra trenden är att industrijobben som på sin tid sysselsatte miljoner blåställsklädda
Unika-box-utrustade svenskar idag alltmer kan skötas av robotar.

Hittills har låga löner skyddat de kinesiska arbetarna från att robotiseras, men inte längre.

Ett mycket spännande ämne alltså som kommer att påverka och definiera mänskligheten under de närmaste århundradena.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “2015, året när robothysterin nådde sin kulmen

Comments are closed.