Politik

Morgondagens entreprenörs-fokuserade universitetet växer fram i USA

CNX2014 at Rice University (photos by Tendenci)

Rice University i Houston i Texas med ett starkt entreprenörsprogram.

Mot bakgrunden av den långvariga ekonomiska krisen i USA, som inte kommer att försvinna på många år än, så lockas allt fler studenter och universitet av entreprenörsandan i Silicon Valley. Allt fler universitet har börjat lära ut entreprenörskap, men man ger också studenterna chansen att jobba på riktiga startupprojekt, allt i hopp om att ge dom kunskaper som kan komma att hjälpa dom när dom väl har tagit sin examen.

Natasha skriver i New York Times: Universities Race to Nurture Start-Up Founders of the Future

Ten years ago, it may have sufficed for colleges and universities like Rice to offer a few entrepreneurship courses, start-up workshops and clubs. But now hundreds of thousands of undergraduates, driven by a sullen job market and inspired by billion-dollar success narratives from Silicon Valley, expect universities to teach them how to convert their ideas into big businesses or nonprofit ventures.

As a result, colleges across the United States — and elite institutions in particular — have become engaged in an innovation arms race. Universities are expanding academic programs at a breakneck pace and constructing start-up centers. Harvard opened an Innovation Lab in 2011 that has helped start more than 75 companies; last year, New York University founded a campus entrepreneurs’ lab; this year, Northwestern University opened a student start-up center, The Garage.

Nu är innovation och entreprenörskap långt ifrån enkelt, och eftersom bra mycket över 90% av alla startupföretag misslyckas så är det sannerligen inte en enkel bana att ge sig in på. Men det är onekligen bra kunskaper att ha speciellt nu när företagen inte längre skapar tillräckligt med nya jobb och de jobb som erbjuds inte längre är på mer än några år.

Innovations-Modellen som alla universitet försöker kopiera är Stanforduniversitetet här i Silicon Valley. En modell som dock är mycket svår att efterapa eftersom den är så speciellt och är baserad på så speciella lokala institutioner som det lokala riskkapitalet, en lång historia av entreprenörsanda och sist men inte minst en progressiv och tolerant samhällsmodell som saknas i Texas, där Rice University ligger.

En ny värld och det är mycket bra att universiteten anpassar sig.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Morgondagens entreprenörs-fokuserade universitetet växer fram i USA

  1. Christer W

    Frågan är väl egentligen, när växer universiteten upp som danar den bildade människan och inte bara producerar egenintresse-utbildade människor.

    1. Lennart

      Christer, det är en helt ny slags universitet som växer upp, inget tvivel om det. Men frågan är om det inte är just yrkesinriktade universitet som behövs idag när det inte längre är självklart att alla kan få jobb.

Comments are closed.