Politik

Samsung lanserar Samsung Bio-Processor för avancerad kroppselektronik

Jag har skrivit rätt mycket om min Microsoft Band 2 som jag fick i julklapp. Ett armband med räknar steg, puls, kaloriförbrukning, sömnkvalitet och Ultraviolett strålning. En mycket bra produkt som jag redan inte kan leva utan, delvis därför att den också låter mig läsa SMS och ämnet på mina mejl direkt på bandet.

Men kapplöpningen är nu igång mellan ett antal konkurrenter om hur man ska utveckla den här teknologin genom att lägga till ännu fler sensorer.

Jacob Kastrenakes skriver i The Verge om Samsungs nya Bio-Processor som innehåller sensorer för bioelektrisk impedans-analys (BIA), fotopletysmografi (PPG), elektrokardiogram (EKG), hudtemperatur, and galvaniskt hudsvar (GSR) i ett enda chip som tack vare dessa senorer kan mätaER kroppsfett och skelettmuskelmassa, hjärtfrekvens, hjärtrytm, hudtemperatur and stressnivå.: Samsung’s new processor is meant for building much better fitness trackers

Samsung thinks it’s about time that fitness trackers did more than monitor your pulse. It announced today that it’s put into mass production a new chip that builds in support for measuring five attributes: body fat, skeletal muscle mass, heart rate, skin temperature, and stress level (although, “stress” appears to actually mean how sweaty you are). Samsung calls this chip the Bio-Processor, and fitness devices using it are supposed to start shipping in the first half of 2016.

Om den här processorn lever upp till förväntningarna kommer den att bli ett kvantsprång framåt mot nästa generations kroppselektronik.

Lika viktigt är att lägga till avancerad analys av de siffror man genererar. Microsoft Band 2 har viss enklare analys, bra som ett första steg, men den skulle kunna göras oerhört mycket mer avancerad. Och med sån analys skulle den kunna göra en stor insats för folkhälsan. Och hjälpa miljoner människor att leva sundare liv.

När man börjar leka med ett sånt här band så är det verkligen ögonöppnande och man ser direkt vad som kommer att vara möjligt om några år. Som Samsungs Bio-Processor kanske parad med kognitiva datorsystem som IBMs Watson.

Pressklipp:

Senaste nytt om Samsungs Bio-Processor på Twitter

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Samsung lanserar Samsung Bio-Processor för avancerad kroppselektronik

 1. Bossebus

  Tro kan man göra i kyrkan. Topol är,enl. min mening,en charlatan.

  Gott Nytt År! (Eller du kanske väntar till det kinesiska ditot?)

 2. Bossebus

  Jag vet L.

  Visst finns det en del att “automatisera” inom sjukvården…tex togs tempen för 10 år sedan med en pinne i rumpan,sedan en sond i örat och numera drar man en sensor runt örat…och rapporterar på en blankett för senare inskrivning i journalsystemet som ingen läser. Innan var det vanlig febertermometer under tungan eller i armhålan och värdet på en blankett i en pärm.

  EKG dock tas numera 3 gg för dom första 2 “fungerar inte” jävla data,störningar etc men när man hittar rätt knapp så går det faktiskt själv över till journalen och kan bedömas av kardiolog om han inte glömt det.

  Så visst..

  1. Lennart

   Bossebus, Jo hur man tar temperaturen har utvecklats enormt med åren. Det viktigaste som jag ser är att miljoner människor nu håller på att få tillgång till kroppselektronik med inbyggda sensorer som i sin tur kopplas till datormolnen. Och där kan man göra skräddarsydd analys av vad den uppsjö med data man samlar in betyder för varje enskild människa. Det betyder i sin tur att man kan förbättra folkhälsan och avlasta sjukhusen. Eric Topol här i Kalifornien är en av eldsjälarna bakom den här rörelsen. Liksom The Quantified Self. http://quantifiedself.com/

   Samtidigt så finns det en koppling till kläder och mode. För klädbranschen har nu börjat intressera sig för att sälja skor, skjortor och allt möjligt med inbyggda sensorer. Som kan mäta ägarnas hälsa.

   Jag har en kollega som jobbar med det.

 3. Bossebus

  Fattar inte att man kan bli så begeistrad av dessa nonsensappar/sensorer. //..jag redan inte kan leva utan…//

  Varför mäter dom inte feber? 😉

  1. Lennart

   Bossebus, kom ihåg att jag har jobbat med IT inom sjukvården i några år och att det här är ett ämne som jag vill hålla mig ajour med. Och just frågan om varför kroppselektroniken inte kan mäta febertemperaturer är något som jag diskuterade med en kompis igår. Svaret är att ingen vet.

Comments are closed.