Politik

För tidigt att kalla MOOC, de massivt öppna webbkurserna, för ett massivt misslyckade

Tags:

De massivt öppna webbkurserna, Massive Open Online Courses på engelska var ett fenomen som skulle göra de klassiska universiteten till fossiler och ge hundratals miljoner kunskapstörstande människor över hela världen tillgång till webbaserade kurser från USA:s främsta universitet.

Det blev inte så och det verkade som om MOOC-rörelsen var en av de många Hajpade IT-koncept som visade sig inte hålla måttet.

Men som John Markoff skriver i New York Times så kanse det var för tidigt att avskriva MOOC-kurserna, som måste skräddarsys till webben och dagens elever på ett helt annat sätt än klassrumsundervisningen: The Most Popular Online Course Teaches You to Learn

The completion rate — or “stickiness” — of the “Learning How to Learn” course has been above 20 percent, said Dr. Sejnowski, roughly twice the average for most MOOCs. He said the course is now attracting about 2,000 new students a day from 200 countries. The course was created after the two researchers met at the National Science Foundation-financed Science of Learning Center at the University of California at San Diego, which Dr. Sejnowski directs.

Dr. Oakley, a professor of engineering at Oakland University in Michigan, acknowledged that although only roughly 50,000 of the more than one million enrollees in her course had actually received a certificate for the course, certification was the wrong metric to understand the impact of the new form of online education.

“People frame it incorrectly,” she said. “Students are clearly hungry to learn, and they’re particularly hungry for practically useful, scientifically based information told in a way that they can really get it.”

Jag använder själv YouTube för att lära mig Swift-språket, liksom gratiskurser från MOOCen Udacity och Stanford, som jag har lagt ut på min Github-sajt. Så jag tror att det är rätt uppenbart att MOOC-en kommer. Deras fördel är att dom inte är begränsade till ett fåtal lärare utan kan nå ut till ett nära nog obegränsat antal kunskapstörstande människor.

Deras nackdel är att de flesta elever hoppar av långt före slutet.
Kommer tillräckligt många människor att vara beredda att betala? Ja om man betalar för ett certifikat och inte för kursen. Det skulle i falla fall jag göra. Åsikter?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien