Politik

USA: tokmilis i Oregon i strid mot världens starkaste krigsmakt, vem vinner?

Tags:

Längst ut på högerkanten i USA, och längre högerut än så kan man faktiskt inte komma, så finns det tiotusentals vilt stirrande män som är organiserade i privatarméer som finns i alla delstater, och som är beväpnade till tänderna. Och som ofta har samma åsikter om Washington och USA:s president som IS och EL Qaeda.

Dom har vuxit kraftigt under president Obamas presidentperiod de här privatarméerna och och i veckan har en grupp beväpnade klantskallar ockuperat federalt land i Oregon.

Nu är bryter det mot alla lagar som överhuvudtaget finns i USA för beväpnade män att ockupera federalt land, så egentligen borde den amerikanska armén eller åtminstone tungt beväpnade förband från FBI ingripa. Men eftersom det inte rör sig om vare sig beväpnade muslimer eller beväpnade afroamerikaner, utan om liljevita helylleamerikanska klantskallar, om än mindre vetande sådana, så låter man dom hållas.

Matthew Cooper skriver i Newsweek om mössen som röt: Is the Oregon Militia Takeover an Example of White Privilege?

The takeover of a federal facility by self-styled freedom fighters is no joke—even if it’s led to some pretty funny mockery of the group’s white composition: #YallQaeda and #VanillaISIS are among the hashtags in play on Twitter. But what’s bringing the mockery is a in fact a serious affront to the power of the federal government and an act of sedition that echoes the rebellions in the early years of the republic, as well as segregationists who refused to recognize federal orders pertaining to civil rights.

Let’s recall that in September 1957, President Dwight Eisenhower sent federal troops to integrate schools in Little Rock, Arkansas, because local education officials had refused to obey a federal court order. This kind of insurrection isn’t a mere expression of civil disobedience, in which persons object to a particular law and pay the price when arrested—an American tradition that stretches from Henry David Thoreau to Martin Luther King. This is a broadside against federal authority in general, not just a particular federal law.

Nu är det utan tvekan positivt att de federala myndigheterna inte skickar in några aldrig så lätta bombplan och bombar skiten ur den här privatarmén på något dussin individer. För privatarméerna är starkare än man kanske skulle tro. Dom håller i hop som ler och långhalm och det finns ingenting dom skulle vilja ha mer än ett gerillakrig mot president Obamas regering. Ett gerillakrig som skulle ha moraliskt stöd av den Kristna Högern och stora delar av det republikanska partiet.

De flesta minns fortfarande vad som hände när FBI försöker bryta sig in hos en grupp religiösa galningar i Waco i Texas år 1993 och över 80 personer dog. Det ledde i sin tur till Timothy McVeighs terrorbombning i Oklahoma City där 168 människor dog .

Så man vill inte ge de här dårarna minsta anledning att till börja skjuta. En attityd man tyvärr inte har när det gäller afroamerikaner, speciellt små sådana som ertappas med leksaksvapen.

Nu väntas man svälta ut den här lilla gruppen tokstollar inom några veckor och sen får vi se om det blir några rättsliga efterföljder. Det är långt ifrån säkert.

Men det är värt att komma ihåg att i vapenvåldets USA så finns det alltså mängder med privatarméer som ger sig ut i vildmarken för att träna krig var och varannan helg.

Dom finns också här i Silicon Valley. Ett par medlemmar bodde i en villa mitt emot min förra chef. En måndag kom hon, dvs chefen, till jobbet och sa att nu är dom borta. Vadå borta frågade vi, som kände till allt om dom där galningarna. Hur dom hade garaget fullt med dynamit och hemmagjorda bomber och brukade köra upp till Sierra Nevadabergen på helgerna för att spränga.

Jo dom var oförsiktigare än vanligt och mitt i natten så sa det bara plofs och så var hela deras villa borta, och dom med den.

Så kan det gå.

Pressklipp:
DN,Expressen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

10 thoughts on “USA: tokmilis i Oregon i strid mot världens starkaste krigsmakt, vem vinner?

  1. Lennart

   Christoffer, mycket intressant, och ja så är det, hade den här privatarmen bestått av afroamerikaner eller muslimer så hade reaktionen från myndigheternas sida blivit en helt annan. Känner inte till Uncut men den verkar intressant.

 1. Johnny

  Som vanligt kritik av kristna högern utan minsta kritik av könstympande judar och muslimer. Allt är den vite mannens fel enligt den utopiska idiotvänstern som orsakat alla problem i västvärlden med radikal feminism och multikulturalism, vår tids nazister eller bolsjeviker som vill förstöra alla nationalstater inklusive Sverige. Demokraterna är inte ett dugg bättre än republikanerna, samma krigshetsare. Obama är ingen fredsduva, han är en massmördare som de flesta andra presidenter som jobbar för krigsindustrin och bankerna. Obama och Bush är samma skrot och korn, puppets till makten. Först när det amerikanska folket tar makten över FED kan det bli positiva förändringar. Nuvarande elit måste kasseras och ny tillträda.

   1. Johnny

    Tycker Kanarieöarna har bättre väder än Ryssland, men Ryssland har ett ärligare ledarskap och Putin är ingen puppet utan “the real thing” till skillnad från Obama. Kanske Trump kan föra en självständigare politik, men då blir han väl mördad som Kennedy. Men jag tror inte du förstår det, utan du tror och tycker som New York Times demoniserande propaganda av Ryssland. Bra av Trump att säga att han vill samarbeta med Ryssland och Putin.

 2. Christer W

  “En måndag kom hon, dvs chefen, till jobbet och sa att nu är dom borta. Vadå borta frågade vi, som kände till allt om dom där galningarna. Hur dom hade garaget fullt med dynamit och hemmagjorda bomber och brukade köra upp till Sierra Nevadabergen på helgerna för att spränga.”

  Med viss elektronik kan man åstadkomma mycket utan att vara i närheten. Med andra ord så är det bara dårar som förvarar sprängtekniska varor under “sängen”.

  1. Lennart

   Christer, dom här människorna var uppenbarligen dårar. Vilket får mig att tänka på den odödliga frasen om alla ingenjörssoldater som antingen var galna, gifta eller Metodister. Det blir litet mer intressant på engelska: Sappers are either “mad, married, or Methodist.”

Comments are closed.