Politik

Ett nytt Kuba växer fram. Vad skulle den gamla svenska vänstern ha sagt?

Det var aldrig tal om annat än att Castro-diktaturen på Kuba var annat än ännu en brutal latinamerikansk militärdiktatur. Den enda skillnaden mellan den och de andra vedervärdiga diktaturerna var att den ännu inte har fallit.

Men trots alla tydliga tecken på att det enda som bröderna Castro var intresserade av var att behålla makten och i Fidels fall, hålla pladdrande tal som varande halva dan.

Hur Olof Palme kunde falla för en så vedervärdig regim är svårt att förstå. Men för både honom och stora delar av den svenska vänstern så var bröderna Castros Kuba en frihetens fyrbåk i den västra hemisfären.

Den som vill läsa hur det verkliga Kuba ser ut behöver bara kolla YOANI SÁNCHEZs prisbelönda blogg Generation Y

Men nu har den glaciären börjar smälta, om än mycket långsamt.

Damien Cave skriver i New York Times: 36 Hours in Havana. This confounding capital, a mix of past and present, freedom and restriction, has come alive with new energy and ingenuity.

Havana is no longer frozen in time, at least not completely. With Cuba’s guarded openness to private enterprise grabbing hold, classic American cars and salsa singers now share the cityscape with new and inventive offerings in food, culture, night life and hospitality. No other city in Latin America, or perhaps the world, can claim to be having just the kind of moment that Havana is experiencing now after so many decades gasping for change. For visitors, the capital is a mash-up of past and present, freedom and restriction.

It’s a city of architectural decay, but also creativity, where artists have turned a defunct cooking-oil factory into a performance space, bar and music venue that on any given night makes Brooklyn look as cool as a suburban Ikea. It’s a city where finding ingredients for a stellar menu requires feats of Promethean ingenuity; where opera is subversive, and kitschy too; where the Internet is just arriving, fully formed and censored; and where young Cubans without money are fleeing, while those with connections and ideas await great success.

Hög tid för förändringar och bra gjort av president Obama.

Det värsta med de gamla Kuba och Mao-kramarna är att de idag vägrar att erkänna att de någonsin hade några positiva känslor allt för de kommunistiska diktaturerna. Men så är det väl alltid.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Ett nytt Kuba växer fram. Vad skulle den gamla svenska vänstern ha sagt?

  1. Barbro

    Vi längtar verkligen till vår resa i Kuba. Vi kommer att ha en jättebra guide och vi ska åka runt och se mycket.
    Jag hoppas att det går att blogga på hotellen, annars får jag blogga om det när vi kommer hem.

    1. Lennart

      Barbro, vad kul, jo hotellen ska ha WiFi så det ska inte bli några som helst problem. Ta jättemånga bilder!

Comments are closed.